Да бъдат използвани опитът и добрите практики на партньорите от НАТО при провеждането на конкурси за придобиване на въоръжение и отбранително оборудване.
Това призова президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това е поредна среща между двамата след разговора им вчера в словашкия град Кошице на срещата на високо равнище във формат Б9, съобщиха от Администрацията на президента.

Депутатите гласуваха мандат за преговори със САЩ

Депутатите гласуваха мандат за преговори със САЩ

Решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО

По думите на държавния глава ограничените средства, с които България разполага за модернизация на своите Въоръжени сили, налага те да бъдат изразходвани по възможно най-ефективен и ефикасен начин.

В този процес експертизата на НАТО и споделянето на опит и добри практики при провеждането на конкурси за придобиване на въоръжение и оборудване е от ключово значение за постигането на максимални резултати.

Придобиването на съвременни отбранителни способности е от ключово значение за сигурността на България и за повишаване на съвместимостта на Въоръжените сили на страната ни с партньорите от НАТО, подчерта президентът Радев.

Столтенберг иска да сме готови за свят с руски ракети навсякъде
Обновена

Столтенберг иска да сме готови за свят с руски ракети навсякъде

Борисов влага сърце и душа да сме държава, способна на сериозни военни действия

Той открои освен трите проекта за модернизация на армията ни - за Военновъздушните сили, за Сухопътните войски и за Военноморските сили, и значението и на по-малките проекти. Те са от съществено значение за изграждането на боеспособни и мобилни въоръжени сили, способни да действат в общо информационно пространство със съюзниците.

Тодор Тагарев: България не трябва да балансира между Русия и НАТО

Тодор Тагарев: България не трябва да балансира между Русия и НАТО

Нужни са алтернативни източници за гарантиране на енергийната си сигурност

"България продължава да засилва своята роля като стълб на сигурност и стабилност на Балканите и в Черно море, посредством провеждането на отворена, конструктивна и отговорна политика", каза Румен Радев.

Страната ни е силно мотивирана да интегрира своята отбранителна индустрия и наука при реализацията на общи проекти в рамките на НАТО и очаква насърчение от Алианса в тази насока, добави президентът.

Според генералния секретар на НАТО България е стратегически партньор за гарантиране на сигурността в Югоизточна Европа и Черно море. Той открои приноса на страната ни за укрепване на стабилността в региона на Западните Балкани и в различни мироопазващи мисии на Алианса.

Усилията на Република Северна Македония в изграждането на добросъседски отношения следва да бъдат подкрепени. Приемането на западната ни съседка в НАТО е важен сигнал за целия регион, смятат и Радев, и Столтенберг.

Двамата обсъдиха и възможността за провеждането на повече съвместни учения на българска територия с партньорите от Западните Балкани.

От Кърджали Цветанов коментира президента Румен Радев

От Кърджали Цветанов коментира президента Румен Радев

Поредният коментар е по повод срещата в Кошиче, Мадуро и Столтенберг