България не трябва да балансира между Русия и НАТО. Това заяви пред БНР бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев в кабинета на Марин Райков.
Повод за изказването му са визитите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на руския премиер Дмитрий Медведев в страната.

Ние сме съюзник в НАТО, ние разчитаме на НАТО, за да гарантираме своята сигурност. Имаме някакъв интерес все още от руски енергийни източници, но ...ние търсим до момента алтернативи на тези доставки на енергийни източници от Русия, каза Тагарев.

По думите му е възможно от страна на генералния секретар на НАТО да има напомняне, че сигурността е комплексен въпрос.

"За да гарантираме например енергийната си сигурност, ние трябва да търсим алтернативни източници на доставка, а не да задълбочаваме зависимостта си от Русия", допълни Тагарев.

Радев зове правителството да материализира визитата на Медведев

Радев зове правителството да материализира визитата на Медведев

Радев решен да не допуска друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти

Той коментира и посланията на президента Румен Радев от словашкия град Кошице за промяна на декларацията, призоваваща за засилване на военното присъствие на САЩ и Канада в страните от източния фланг на НАТО от Балтика до Черно море.
В Кошице бе срещата на Б9 - международния форум, който обединява девет държави - България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. В този формат членките на Б9 координират свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди да се състои среща на върха на Алианса.

"НАТО е военно-политически съюз с отговорности да защитава сигурността и да гарантира отбраната на всички страни-членки, но към днешния ден тази защи става не само с военни средства. Влиянието, което някои външни на Съюза страни се опитват да оказват, идва от много посоки.
И чрез енергетика, чрез пропаганда, чрез политическо влияние, медийно влияние, дезинформационни кампании и т.н. И когато НАТО търси решение на тези проблеми, трябва да го търси комплексно", каза Тагарев.

Столтенберг у нас, проведе работна вечеря с Борисов

Столтенберг у нас, проведе работна вечеря с Борисов

Двамата обсъждат сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността

Според него президентът Радев в изявлението си не споделя тази част, че ние трябва заедно да търсим решение на проблемите например на енергийната сигурност. И някак си идеята, че трябва да не отдаваме на чужди интереси, отиде натам, че трябва да изпълняваме руските проекти, което стои много странно на фона на цялата идея НАТО да гарантира сигурността си и страните от източния фланг във формата Б-9.

"Определено имаме основание да се притесняваме за ситуацията в Черно море", коментира още той.

Преди всичко притесненията са за Украйна, която е наш важен партньор, макар да не е съюзник. Русия наруши споразумение и международни споразумения - и двустранни - с Украйна за ползването на Керченския пролив и Азовско море.

Станахме свидетели на пленяване на 24 украйнски моряци, които още се съдят по руски, не по международни правила, не по правила за военни на Женевските конвенции, а по руски правила като криминален случай.Това международната общност не може да го приеме, каза бившият военен министър.

Сега отговорът не е лесен и не е военен на този тип действия, но НАТО като присъствие в Черно море и особено ние, Румъния и Турция имаме интерес да противодействаме на това нарастване на напрежението, каза Тодор Тагарев.