На пленените украински моряци, които са задържани в руски арест, са отказани свиждания с близките докато не дадат показанията, които следствието изисква от тях, съобщи руският адвокат Николай Полозов, цитиран от "Униан".

Полозов се е заел със защитата на моряците

"Следствието не позволява никакви свиждания с близките, нито телефонни разговори. Въпросът се поставя директно - ако се признаете за виновни, ако кажете каквото е нужно на следствието, ще ви позволят свиждания с роднините. Ако отстоявате позицията си, няма да имате свиждания. Това е в определена степен форма на натиск срещу военнопленниците." - разказва адвокатът.

Най-уязвими са двама от моряците, чиито семейства живеят в окупирания от Русия Крим.

В Русия засекретяват делото на украинските моряци

В Русия засекретяват делото на украинските моряци

Адвокат по делото отказал да подпише документ за секретност

Същевременно юристът посочва, че здравето на пленените моряци се влошава.

До момента следствието не е дало никакъв отговор на апела ранените военнопленници да бъдат хоспитализирани в Украйна или в неутрална страна, или поне в гражданска клиника, която не е свързана с руските затвори.

Припомняме, на 25 ноември при сблъсък между украински и руски формирования, три украински плавателни съда бяха арестувани в района на Керченския пролив. Те са били в международни води, въпреки че руските власти твърдят, че сблъсъкът се е случил в руски териториални води.

Случаят предизвика поредния международен скандал с участието на Русия, който стигна и до Съвета за сигурност на ООН. Международната общност настоя Русия незабавно да освободи украинските моряци - нещо, което не се е случило и до този момент.

Украйна вече подаде в Европейския съд по правата на човека иск срещу Русия заради задържането на 24-мата украински моряци