Преминаването през Керченския пролив на Азовско море е временно блокирано. Причината - украински кораби, които рано тази сутрин навлязоха в руски акваториални води.

Кораби от Военноморския флот на Украйна с максимална скорост са се отправили към Керченския пролив в района на провокацията, организирана от украинска страна, съобщи РИА Новости.

По-рано, около 7 часа сутринта три украински кораба нарушиха държавната граница на Русия и взеха курс към Керченския пролив. В 11:30 от пристанище Бердянск излязоха още два бронирани артилерийски кораба клас Гюрз.

Граничната служба на ФСБ предприе всички необходими мерки за пресичане на незаконните действия, пише руското издание.

Според украинското издание УНИАН руски граничен кораб е провлачил в Азовско море на буксир кораб от Военноморските сили на Украйна. Два малки бронирани артилерийски катери на Военноморските сили на Украйна - "Бердянск" и "Никопол" и рейдовия буксир "Ян Капу" са били на планов преход от пристанище Одеса към пристанище Мариупол в Азовско море.

Украйна обвини Русия в изтласкване на влекач, заради който е повреден главния двигател на кораба, корпусът и предпазната релса.

Заместник председателят на кримския парламент Ефим Фикс обеща, че действията на корабите на Военноморските сили на Украйна няма да останат без отговор.

"Русия има достатъчно сили, за да отрезви тези глупави дейци. Ще бъдат предприети съответните мерки, за да не им позволи да смятат, че всичко им е позволено, както ги поддържат САЩ и другите европейски страни", заяви пред РИА новости Фикс.
По думите му, киевските власти трябва строго да спазват руските закони и международните норми за плаване край бреговете на Крим и Керченския пролив.

"Смятам, че те си го получават по зъбите и няма да е само това. Никой не си позволява да играе с Русия", подчерта Фикс.