Федералните служби за сигурност на Русия смятат, че заседанието по мерките на задържани на украинските моряци край Керченския пролив трябва да се проведе закрито.

Това съобщава един от адвокатите на обвиняемите Николай Полозов, цитиран от агенция "Новости".

Съдебното заседание трябва да се проведе утре, вторник 15 януари, и на него трябва да се реши дали има основания за продължаване на мярката задържани под стража с още три месеца.

Прокуратурата вече е поискала от Лефортовския съд заседанието да се проведе в закрит режим с аргумент да се запази следствената тайна.

Прокуратурата също така са поискали от адвокат Полозов да подпише документ, с който се задължава да не изнася като информация данни от предварителното следствие. Николай Полозов обаче е отказал да подпише такъв документ.

На този етап руската агенция не разполага с коментар от самото следствие.

Русия може да освободи задържаните украински моряци

Русия може да освободи задържаните украински моряци

Възможна е сделка за размяна на затворници

Припомняме, на 25 ноември при сблъсък между украински и руски формирования, три украински плавателни съда бяха арестувани в района на Керченския пролив. Те са били в международни води, въпреки че руските власти твърдят, че сблъсъкът се е случил в руски териториални води.

Случаят предизвика поредния международен скандал с участието на Русия, който стигна и до Съвета за сигурност на ООН. Международната общност настоя Русия незабавно да освобди украинските моряци - нещо, което не се е случило и до този момент.

Украйна вече подаде в Европейския съд по правата на човека иск срещу Русия заради задържането на 24-мата украински моряци