"Ние не искаме да има нова Студена война и затова призоваваме Русия да спазва договора за ракетите". Това обяви на брифинг в Министерския съвет генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с премиера Бойко Борисов.

Столтенберг посочи още, че трябва да бъдем подготвени за свят, в който Русия може да разположи ракетите си навсякъде.

Румен Радев очаква да ползваме опита на НАТО при модернизацията на армията ни

Румен Радев очаква да ползваме опита на НАТО при модернизацията на армията ни

Северна Македония в НАТО е сигнал за Балканите, единодушни Радев и Столтенберг

Припомняме, вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг проведе работна вечеря с премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдиха сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността на Западните Балкани и региона.

Столтенберг у нас, проведе работна вечеря с Борисов

Столтенберг у нас, проведе работна вечеря с Борисов

Двамата обсъждат сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността

Според Столтенберг ракетите, с които разполага Русия могат да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. "Трябва да бъдем подготвени за свят и без този договор", призова той.

По думите на генералния секретар на НАТО, светът живее в един все по-непредвидим свят и е важно да бъдем по-ефективни в борбата срещу предизвикателствата.

Любомир Кючуков се пита какво е продължението на изказването на Столтенберг

Любомир Кючуков се пита какво е продължението на изказването на Столтенберг

България трябва да формулира и аргументира свои позиции в рамките на НАТО

Столтенберг похвали България и нейната съпричастност към Алианса, с което допринася към сигурността с по-различни начини мисии в Афганистан и Косово, стратегическа роля в региона на Черно море и подкрепата на ученията на НАТО в Ирак.

Русия предупреждава за нови ядрени бомби на САЩ във ВВС бази в Европа от 2020

Русия предупреждава за нови ядрени бомби на САЩ във ВВС бази в Европа от 2020

САЩ разполагат и сухопътните сили в Източна Европа до края на 2019-та

Генералният секретар на Алианса изтъкна, че разширяването на НАТО с България е допринесло за засилване на колективната ни отбрана. По думите му, високо се оценява и начинът, по който се подкрепя процесът Северна Македония да подпише протокол за присъединяване към НАТО.

"Фактът, че подписахте договор за добросъседство и сътрудничество помогна за доверието и начерта пътя на Северна Македония към НАТО. Съюзниците вече започнаха да ратифицират договора за присъединяване на македонската страна в Алианса", категоричен е Столтенберг и допълни, че това е добре за региона и за евроатлантическата сигурност.

Той заяви, че много се радва да е в България няколко дни преди националния празник на страната - 3 март.

Столтенберг благодари на България затова, че е толкова ангажиран и високо ценен съюзник в НАТО.

НАТО се озъби на Путин за "неприемливите" ракетни заплахи

НАТО се озъби на Путин за "неприемливите" ракетни заплахи

"НАТО е отбранителен съюз, който е готов да защитава всички членове срещу всякаква заплаха"

В разширената среща между двете делегации взеха участие още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, помощник генералният секретар по планирането и политиката на отбрана Патрик Търнър и Лоренц Майер-Минеман - първи заместник-директор на кабинета на генералния секретар.

Припомняме, Столтенберг е на двудневно посещение в България по покана на българския министър-председател. Тази година Северноатлантическият алианс отбелязва своята 70-та годишнина, а България - 15 години пълноправно членство в НАТО.

Годишнините ще бъдат отбелязани с редица събития. Документален филм, публични лекции и фотографска изложба в София са само част от включените в Националния план от инициативи по този повод.

Соломон Паси иска ядрени оръжия на Балканите - гарантират мир

Соломон Паси иска ядрени оръжия на Балканите - гарантират мир

Според него зависимостта от Русия е най-голямата енергийна заплаха

"Не само, че България не е Троянският кон на Русия в НАТО, но България е един от най-дисплинираните членове на НАТО", заяви премиерът Борисов на брифинг в Министерския съвет.

По думите му, България иска и търси диалог с Русия, но в същото време трябва да бъдем максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора.

"Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си и да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети. Говорихме за Косово и Сърбия, Афганистан", заяви министър-председателят.

Премиерът е категоричен, че винаги е бил против и извън военните учения в Черно море, защото по думите му "не може военни кораби да минават по пристанищата, докато там има туристи".

В Русия: Черно море не е преходен двор за военни кораби на САЩ

В Русия: Черно море не е преходен двор за военни кораби на САЩ

След като американският разрушител "Доналд Кук" навлезе отново в Черно море

Борисов изрази възхищението си от решението на парламента за модернизиране на армията, за нов многоцелеви самолет, за кораби, за бронирани машини, което изважда България на съвсем различно ниво в НАТО.

Министър-председателят посочи, че Столтенберг има една критика към България и тя е свързана с това, че не е включила разходите за пенсии за военнослужещите в размер на 2%.

"Сиреч нашият процент е по-голям, а отчитаме по-малко. Нашата скромност стана прословута", отчете Борисов.

Подписваме и до 36 месеца САЩ ни доставя Ф-16

Подписваме и до 36 месеца САЩ ни доставя Ф-16

Договорът за Ф-16 до края на юли

Той представи данни за последните две години, предоставени от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и шефът на отбраната Андрей Боцев.

1 100 военнослужещи полицаи са преминали през Косово, 22 души има в момента. Относно мисиите в Афганистан от 2003 г. - 158 души имаме там и 10 500 военнослужещите са минали до настоящия момент и 500 млн. лева са разходите.

Учения на НАТО, в които е участвала България в страната и извън нея през 2017 г. са общо 11 учения, а през 2018 г. - 10 учения, с разходи.

Борисов обясни, че България е направила много неща за НАТО и като един от най-дисциплинираните, лоялни и силни членове на Алианса, се разбрал със Йенс Столтенберг да направят преглед на всичко, което нашата страна е направила.

Борисов завърши с това, че влага цялото си сърце и душа, за да може България да се превърне в държава, можеща да води сериозни военни действия.

Юнкер: Членството на Балканите в ЕС е въпрос на война и мир

Юнкер: Членството на Балканите в ЕС е въпрос на война и мир

Страните от Западните Балкани трябва да имат реална перспектива за членство