Американският разрушител "Доналд Кук" отново навлезе в Черно море. По този начин американците преследват две цели, смята руският военен експерт Александър Жилин, който коментира ситуацията пред радио Sputnik.

Уточнява се, че действията на разрушителя на военноморските сили на САЩ, носещ управляеми ракети, се проследяват от два руски кораба, съобщават от Националния център за управление на отбраната на Русия.

Пояснява се, че американският военен кораб е навлязъл в акваторията на Черно море вчера в 17 часа московско време (16 часа българско). По информация на центъра, Черноморският флот на Русия е установил непрекъснато наблюдение на движението на разрушителя. Действията му се контролират от малкия ракетен кораб "Орехово-Зуево" и разузнавателния кораб "Иван Хурс".

Ескадреният миноносец „Доналд Кук“ пристига за операция в Черно море

Ескадреният миноносец „Доналд Кук“ пристига за операция в Черно море

САЩ продължават да оказват подкрепа на съюзниците...

Според пресслужбата на военноморските сили на Украйна "Доналд Кук" ще пристигне в пристанището на Одеса на 25 февруари. По-рано за предстоящото посещение на кораби на НАТО в украинския град беше разгласено от украинския външен министър Павло Климкин.

Ситуацията в Украйна е една от причините за навлизането на американския разрушител в Черно море, смята руският военен експерт, който е ръководител на Центъра за изследване на обществените приложни проблеми на националната сигурност, полковникът от запаса Александър Жилин.

"Смятам, че това се дължи на обстоятелството, че Украйна провежда активна предизборна кампания, залогът е поставен за Порошенко, така че те ще разпалят тези антируски страсти. Цялата предизборна кампания в Украйна е основана на русофобия. За това е необходимо прожектирането на филми на ужасите, трябва да изплашите хората", коментира Жилин.

Въпреки това според него не става дума само за това.

"Редовните посещения в Черно море на американски кораби имат откровена разузнавателна цел, когато се провеждат военно-технически и други видове разузнаване. Фактът, че нашите военни кораби придружават американския кораб, показва, че имаме сериозно отношение, ние се опитваме да контролираме всичко това. Смятам, че позицията трябва да бъде затегната, защото Черно море не е преминаващ двор", настоя руският военен експерт.