Соломон Паси се притеснява от излизането на Русия от ракетния договор със САЩ, защото се нарушава балансът.

Европа има атомни оръжия и ние, на Балканите, имаме нужда от ядрени оръжия, които да гарантират мира така, както по време на Студената война, коментира пред БТВ бившият външен министър.

Столтенберг у нас, проведе работна вечеря с Борисов

Столтенберг у нас, проведе работна вечеря с Борисов

Двамата обсъждат сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността

Визитата на Йенс Столтенберг е протоколна и не трябва да ни притеснява, защото това е рутинна обиколка на държавите-членки на НАТО. Той прави официални посещения по-малко от предшественика си, обясни Паси.

Несигурността в Черно море е основна тема за Столтенберг в София, защото Русия притежава 80-90% от въоръженията в региона, така че няма как това да не притеснява НАТО.

Разговорите включват и темите за приемането на Северна Македония, развитието на Западните балкани, както и 2% от държавния бюджет за въоръжение в страната.

Русия предупреждава за нови ядрени бомби на САЩ във ВВС бази в Европа от 2020

Русия предупреждава за нови ядрени бомби на САЩ във ВВС бази в Европа от 2020

САЩ разполагат и сухопътните сили в Източна Европа до края на 2019-та

Паси обясни, че заплаха за енергийните проекти на България винаги има и най-голямата е зависимостта от Русия. Ние сме монополно зависими от енергетиката на Русия, допълни той.

Важни са делата, а не думите, трябва да си дадем сметка, че служебното правителство на президента Радев е имало възможност да блокира санкциите срещу Русия, но не го е направило, така че са по-важни действията, а не думите, коментира Паси, думите президента в Кошице.

Паси коментира и срещата Тръмп-Ким. "Влакът на Ким Чен-ун два пъти е идвал до България. Ким Ир Сен не пътуваше със самолет. По думите на Паси фамилията има наследствена параноя, че може руснаците да свалят самолета им със ракета. Влакът е брониран и тежък и се движи с не повече от 60 км в час. Оттам той командва.

Жестът Ким да се види с Тръмп е добър, но това е непопулярна дипломация. ЕС е големият отсъстващ от темата "Северна Корея", обясни той.

Путин обвинява Запада в дестабилизиращо господство над Балканите

Путин обвинява Запада в дестабилизиращо господство над Балканите

Осъжда "разрушителната" политика на НАТО в исторически нестабилния полуостров