Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че страните от Западните Балкани трябва да имат реална перспектива за членство в Европейския съюз, съобщава "Танюг".

Юнкер, който се появи на пресконференция в Брюксел с лепенка на лицето, предупреди, че в противен случай съществува риск от "връщане към 90-те години".

Лавров: Западът безцеремонно придърпва балкански държави към НАТО

Лавров: Западът безцеремонно придърпва балкански държави към НАТО

Москва отдавна и постоянно призовава за връщане към основите

"Ако тези страни не станат членове на ЕС, рискуваме да се върнем към 90-те години. Мисля, че това е въпрос на война и мир", заяви Юнкер на съвместна пресконференция със словенския президент Борут Пахор, с когото обсъди перспективата на Членство на страните от Западните Балкани.

"Напълно подкрепям тази инициатива", обяснява Юнкер.

Той се позовава и на изявление на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който наскоро говори за "италианската Истрия и Далмация", като заяви, че Таяни е "прав да се извини".

Говорейки за европейската перспектива на Западните Балкани, Пахор коментира Босна и Херцеговина, към която трябва да се подходи внимателно, което не означава да се компрометират критериите за европейска интеграция.

А на Балканите всичко е спокойно

А на Балканите всичко е спокойно

В 100-годишния бермудски тригълник Европа - САЩ - Русия