НАТО осъди като "неприемливи" заплахите на руския президент Владимир Путин да разположи нови ракети срещу западни столици, след като ключовият Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег се разпада, съобщава "Франс прес".

Руският държавен глава използва войнствен тон в обръщението си пред Федералното събрание (двете камари на руския парламент), предупреждавайки Вашингтон срещу разполагането на нови ракети в Европа след денонсирането на договора за ракетите от 1987 г., изтъквайки, че Москва ще инсталира свои собствени оръжия, насочени срещу "центрове за вземане на решения".

Путин: Москва е готова да съкрати времето за нанасяне на ядрен удар на САЩ
Обновена

Путин: Москва е готова да съкрати времето за нанасяне на ядрен удар на САЩ

Русия не е заинтересована от конфронтация със САЩ

"Руските изявления, заплашващи да ударят съюзниците, са неприемливи. Ние призоваваме Русия да се съсредоточи върху връщането към спазването на Договора за ядрените сили със среден и малък обсег", настоя говорител на НАТО.

"НАТО е отбранителен съюз, който е готов да защитава всички членове срещу всякаква заплаха. Ние не искаме нова надпревара във въоръжаването, а съюзниците многократно призоваха Русия да унищожи ракетите си със среден обсег", допълни говорителят.

САЩ обявиха по-рано този месец, че се оттеглят от договора за ракетите, изтъквайки, че Русия е нарушавала договора в продължение на няколко години чрез разработването на нова ракетна система. Русия, която настоява, че системата 9М729 е в съответствие с договора, обяви, че също спира да спазва договора.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза няколко пъти през последните седмици, че алиансът няма да разположи нови наземни ядрени оръжия в отговор на руските ракети.