Президентът на САЩ Доналд Тръмп и американският държавен секретар потвърдиха изтеглянето на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF) с Русия, който е централен елемент от контрола на ядрените оръжия от Студената война насам.

Тръмп също така обяви, че съюзниците на САЩ от НАТО напълно подкрепят решението им.

"Утре САЩ ще преустановят задълженията си съгласно INF и започват процедурата по изтеглянето от договора, която ще бъде завършена в рамките на 6 месеца", уточни Тръмп в изявление.

ЕС се притеснява от разпространение на ядрени оръжия

ЕС се притеснява от разпространение на ядрени оръжия

Европа не иска да е бойно поле, това е в историята, коментира Могерини

Той обвини Русия, че не спазва договора и постави условие, че САЩ ще се върнат в договора, само след като Русия унищожи ракетите, установките и свързано с тях оборудване, които според САЩ нарушават разпоредбите му.

Помпео отбеляза, че САЩ все още могат да се върнат в договора в рамките на 180 дни, ако Москва изпълни исканията им.

"САЩ... преустановяват задълженията си по INF ефективно от 2 февруари", посочи Помпео по време на пресконференция.

Русия подозира САЩ, че тестват ракети, забранени от договора от 1987-а

Русия подозира САЩ, че тестват ракети, забранени от договора от 1987-а

Под прикритието на учения за противоракетна отбрана

Помпео многократно обвини Москва за това развитие, обвинявайки я в "нагло" и "безсрамно" нарушаване на споразумението. Той отново издаде ултиматум на Русия.

"Ако Русия не се върне към пълно и проверимо спазване на договора в рамките на 6-месечния период, като унищожи ракетите, които нарушават INF, техните установки и свързаното с тях оборудване, договорът ще прекрати своето действие", настоя американският първи дипломат.

Същевременно той все още твърди, че САЩ "се надяват, че можем да поставим отношенията си с Русия на по-добра основа". Въпреки това той каза, че Москва трябва да промени курса си от това, което той нарича "дестабилизираща дейност не само по този въпрос, но и по други въпроси".

Русия: САЩ не успяха да докажат нарушения на договора за ракетите

Русия: САЩ не успяха да докажат нарушения на договора за ракетите

Обвиненията им били извинение за излизане от договора

Подписан от САЩ и СССР през 1987 г., Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег беше крайъгълен към за европейската сигурност в продължение на години. Договорът забранява наземните ракети с обхват между 500 и 5500 км, много от които бяха разположени от двете страни на Желязната завеса по това време.

През последните години САЩ обвиняват Русия в нарушаване на споразумението чрез изграждане на забранени ракети, нещо, което Москва отрича.