Русия подозира, че САЩ правят изпитания на ракетна технология със среден и малък обсег, забранена от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, което ставало под прикритието на учения за противоракетна отбрана, съобщават руските медии.  

"Не е тайна, че от дълго време САЩ провеждат научноизследователска и развойна дейност по различни ракетни системи, създаването на които противоречи на духа на договора за ракетите. Ние имахме и все още имаме всички основания да смятаме, че САЩ работят по технологичен потенциал от балистични ракети със среден и малък обсег, забранен от договора, под прикритието на учения за противоракетна отбрана", изтъкна Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Русия. 

Русия: САЩ не успяха да докажат нарушения на договора за ракетите

Русия: САЩ не успяха да докажат нарушения на договора за ракетите

Обвиненията им били извинение за излизане от договора

Той допълни, че Вашингтон е информирал Москва по дипломатически път, че решението му да се оттегли от Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег не е въпрос, който може да се обсъжда.

САЩ все още не са обяснили защо са стигнали до заключението, че наземно изстрелваната крилата ракета SSC-8 (руското ѝ обозначение е 9М729) нарушава договора, сключен през 1987 г. между тогавашния американски президент Роналд Рейгън и тогавашния съветски ръководител Михаил Горбачов.

Русия: Няма да допуснем САЩ да инспектират ракетите ни

Русия: Няма да допуснем САЩ да инспектират ракетите ни

Не мислим, че точно сега такава стъпка може да се оправдае

"В продължение на много време САЩ отказваха ясно да посочат конкретния вид ракети в руския арсенал... позовавайки се на някакви загадъчни разузнавателни данни. Само преди около година САЩ съобщиха, че това е ракета 9М729", коментира Рябков.

Той подчерта още, че ракетата 9М729 не може да бъде тествана за обхват, забранен от договора, защото тя не била разработена за тази цел.

Много от твърденията на САЩ за предполагаеми нарушения на договора за ракетите от страна Русия бяха изопачени, а мотивите на Москва бяха пренебрегнати, подчерта Рябков.

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ не виждат Русия да изпълнява задълженията си по договора.

Руският дипломат категорично отрече, че Москва е нарушила условията на Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег, като настоя, че мотивите на Вашингтон за оттеглянето от договора не били "защитими", поради което договорът остава в сила досега.

"Наскоро американската страна предприе още една деструктивна стъпка, на най-високо равнище Вашингтон обяви намерението си да се оттегли от договора. Почти веднага това намерение ни беше потвърдено чрез двустранни канали и беше дадено ясно обяснение, че обявената стъпка не е покана за диалог, а решението е взето заради комбинация от обстоятелства и е окончателно", посочи руският заместник-министър на външните работи.

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор
Обновена

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор

САЩ ще прекратят задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег

Рябков изтъкна, че Москва била готова да бъде напълно прозрачна по отношение на спазването на договора от нейна страна, като предложи САЩ да действат по същия начин.

В началото на декември държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Вашингтон ще се оттегли от договора в рамките на 60 дни, ако Русия не се завърне към пълно спазване на споразумението.