Вашингтон потвърди, че от 2 февруари САЩ започват напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват с Русия.

Информацията разпространяват руски медии и "Ройтерс", които се позовават на първия заместник държавен секретар на САЩ Андреа Томпсън, която е с ресор контрол над въоръженията и международна сигурност.

Процесът по напускане е 6 месеца.

Русия предлага взаимни инспекции със САЩ по ядрения договор

Русия предлага взаимни инспекции със САЩ по ядрения договор

Категорично изключва извършването на едностранни проверки

Според американския представител САЩ не виждат Русия да изпълнява задълженията си по договора.

По-рано днес външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да работи за спасяване на договора въпреки проблемите и се надява, че Вашингтон ще подходи отговорно при изпълнението на договорите за контрол над въоръженията.

Вчера Томпсън проведе двучасови разговори със заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков в Женева. Тя обяви, че САЩ са "разочаровани" от преговорите с Русия.

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор
Обновена

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор

САЩ ще прекратят задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег

На 20 октомври американският лидер Доналд Тръмп обяви, че САЩ възнамеряват да напуснат договора. Той обвини Русия, че не изпълнява условията по договора.

От 2014 г. САЩ обвиняват Русия в нарушаване на договора с новата ракета 9M729 (или SSC-8). Изпитанията на ракетата 9М729, която може да носи ядрена и конвенционална бойна глава, са завършени през 2015 г. В началото при изпитанието на ракетата е използвана стационарна пускова установка с обсег на действие 500 километра, което е позволено от договора, ако ракетата е с морско и въздушно базиране. Впоследствие ракетата е изпитана с мобилна пускова установка в рамките на 500 километра.

Столтенберг: Трябва да сме готови за края на ядрения договор

Столтенберг: Трябва да сме готови за края на ядрения договор

Русия имала последна възможност

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).