Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обяви, че САЩ не са успели да покажат каквито и да е доказателства, че Москва е нарушила Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и намекна, че Вашингтон само и единствено е отправил обвиненията като извинение за излизане от споразумението, съобщават руските медии.

"Изпълняваме договора изцяло, без освобождавания, без изключения, без отклонения от изискванията. Нашата ракетна система 9M729 никога не е била тествана в обхват, забранен от договора", изтъкна Рябков.

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ не виждат Русия да изпълнява задълженията си по договора.

"САЩ не успяха да ни предоставят конкретни причини, поради които са заключили, че тази ракета не е посрещнала изискванията на договора", добави той.

Руският представител обвини САЩ, че са "илюзионисти в областта на политиките за контрол на оръжията" и "се опитват да подведат съюзниците си от НАТО и международната общност като цяло".

В сряда САЩ потвърдиха, че ще продължат с оттеглянето си от ядрения договор от 1987 г. заради "разочароващи" преговори с Русия по въпроса по-рано тази седмица. Междувременно Москва подчерта, че Вашингтон ще бъде "напълно отговорен" в случай, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег бъде денонсиран.

Опитът на САЩ да "погребе" договора за ракетите, създавал нови рискове за Европа

Опитът на САЩ да "погребе" договора за ракетите, създавал нови рискове за Европа

Това предупреди руският външен министър Сергей Лавров