Безразсъдната експанзия на НАТО, увеличаването на потенциала на НАТО на източния фланг, разполагането на американски противоракетни системи в Европа, нелегитимните санкции под въображаеми предлози - всичко това доведе до криза на доверието в евроатлантическия блок. Това коментира руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руските медии.

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор
Обновена

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор

САЩ ще прекратят задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег

Отговорът на руският външен министър идва, след като американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че Вашингтон ще прекрати участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег в рамките на 60 дни, освен ако Русия "не се завърне към пълно съответствие с договора".

Според руския първи дипломат Вашингтон също така създава нови рискове за Европа, опитвайки се да "погребе Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег".

Русия плаши да удря държави, в които са разположени ракети на САЩ

Русия плаши да удря държави, в които са разположени ракети на САЩ

Това предупреди началникът на руския генерален щаб Герасимов

Ултиматумът на САЩ към Русия във връзка с договора за ракетите беше отправен в съответствие с предишните изявления на американския президент Доналд Тръмп, твърдейки, че Русия е нарушила споразумението и по този начин принуждава Вашингтон да го напусне. Русия отрече обвиненията, изтъквайки, че САЩ са разположили установки за ракети "Томахоук" в Румъния и Полша, което е забранено от договора.