Русия съобщи, че няма да позволи на САЩ да инспектират нова крилата ракета, способна да носи ядрена бойна глава, която е в центъра на спора между Вашингтон и Москва, който може да доведе до прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват, информира "Ройтерс".

САЩ успели да убедят НАТО, че Русия е нарушила ядрения договор от 1987 г.

САЩ успели да убедят НАТО, че Русия е нарушила ядрения договор от 1987 г.

Даниел Коутс е разказал американската версия за нарушенията на Русия

Според американците Русия нарушава договора с ракетата 9М729. Изпитанията на ракетата 9М729, която може да носи ядрена и конвенционална бойна глава, са завършени през 2015 г. В началото при изпитанието на ракетата е използвана стационарна пускова установка с обсег на действие 500 километра, което е позволено от договора, ако ракетата е с морско и въздушно базиране. Впоследствие ракетата е изпитана с мобилна пускова установка в рамките на 500 километра.

От своя страна Москва уверява, че не нарушава договора, тъй като обсегът не попада под договор. Русия обвинява САЩ, че си измислят претекст, за да напуснат споразумението и свободно да разработват нови ракети.

Договорът е подписан от генералния секретар на Централния комитет на КПСС Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън на 8 декември 1987 г. във Вашингтон. Класификация на ракетите според договора: от 1000 до 5500 км - ракета със среден обсег и от 500 до 1000 км - ракета с малък обсег на действие.

По-рано този месец САЩ заплашиха Русия, че до 60 дни ще напуснат договора, ако Москва не се върне към "пълно и проверимо изпълнение".

Но днес Москва обяви, че няма намерение да допуска американски експерти да инспектират ракетата.

"Не мислим, че точно сега такава стъпка може да се оправдае от политическа или техническа гледна точка", заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за "Комерсант".

Рябков обвини Вашингтон в "изключително обезпокоителни" опити да хвърли светлина върху руското ракетно производство. Той разкри, че в миналото Вашингтон не е удовлетворил молби на руснаците да се инспектират американски подводници, които се контролират с друг договор.

Ако се проведат такива инспекции, не трябва да бъдат едностранни, а от двете страни, добави Рябков.

Преди няколко дни руски военни експерти поискаха от американските си колеги да проведат консултации по казуса, но все още не са получили отговор, поясни министърът.