САЩ са успели да убедят членките на НАТО, че Русия е нарушила условията по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Вашингтон е предал разузнавателна информация на страните членки. На 4 декември на среща на външните министри на държавите членки ще бъде отправена критика по адрес на Москва, пише "Комерсант".

САЩ с офанзива срещу Русия заради нарушавани ядрени договори

САЩ с офанзива срещу Русия заради нарушавани ядрени договори

Заместник-държавният секретар на САЩ

Директорът на националното разузнаване на САЩ Даниел Коутс е разказал американската версия за нарушенията на Русия.

Изпитанията на ракетата 9М729, която може да носи ядрена и конвенционална бойна глава, са завършени през 2015 г. В началото при изпитанието на ракетата е използвана стационарна пускова установка с обсег на действие 500 километра, което е позволено от договора, ако ракетата е с морско и въздушно базиране. Впоследствие ракетата е изпитана с мобилна пускова установка в рамките на 500 километра, разяснил Коутс.

Той добавил, че руснаците използват комбинирана схема за летателни полети, за да се прикрие потенциалът на новата ракета. Топ разузнавачът подчертал, че руснаците потенциално снабдяват няколко дивизиона с 9М729. Коутс пояснил, че Москва иска да има възможността за нанасяне на удари по европейски държави, които са членки на НАТО.

Германия приема като убедителна информацията на САЩ, че Русия нарушава договора.

Договорът е подписан от генералния секретар на Централния комитет на КПСС Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън на 8 декември 1987 г. във Вашингтон. Класификация на ракетите според Договора: от 1000 до 5500 км - ракета със среден обсег и от 500 до 1000 км - ракета с малък обсег на действие.