Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че и Руската федерация преустановява участието си в Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег.

"Ние ще постъпим по следния начин - нашият отговор ще бъде огледален. Американските партньори обявиха, че се оттеглят от участие в договора - това ще направим и ние."
Путин е заявил това по време на среща с министрите на отбраната и на външните работи Сергей Шойгу и Сергай Лавров.

Също така Путин е наредил да се прекратят всякакви опити да се организират разговори по въпроса за Договора. Припомняме, че само преди три седмици  говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обяви, че се подготвя среща по ядрения договор. Двете страни така и не се разбраха обаче

Русия и САЩ не се разбраха за ядрения договор

Русия и САЩ не се разбраха за ядрения договор

Столтенберг призова Русия да спази ракетния пакт от Студената война

"Всички наши предложения, както и преди това, в тази сфера остават на масата, вратите за преговори са отворени, посочва руският президент", цитиран от ТАСС.

Путин обаче е наредил на Шойгу и Лавров да не инициират никакви преговори с другите страни.

"Ще почакаме, докато нашите партньори съзреят за това, да водят с нас равноправен съдържателен диалог по тази важна тема - важна и за нас, и за нашите партньори, и за целия свят", обяснява Владимир Путин.

Явно това е отговорът, който от Руската федерация се заканиха да дадат на фона на обвиненията от страна САЩ и НАТО, че нарушават историческото споразумение за ликвидиране на ракетите с обхват между 500 и 5500 километра, които могат да носят ядрени бойни глави.

Русия обвини САЩ, че от 2 г. произвеждат забранени ракети

Русия обвини САЩ, че от 2 г. произвеждат забранени ракети

И двете страни се оттеглиха от договора за ракетите

Съединените щати и НАТО обвиняват Русия в нарушаване на споразумението с крилатата ракета 9М729. Русия допусна военни аташета до бази с крилатата ракета 9М729, но между тях нямаше американски представители.

САЩ излизат от Договора за ракетите, като днес изтича срокът, който те дадоха на Русия, за да се вмести отново в задълженията по него. Обвиненията на САЩ бяха подкрепени и от НАТО, а генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предупреди още през декември месец колегите си, че трябва да се подготвят за прекратяването на този договор.

Президентът Путин е посочил пред Лавров и Шойгу, че от много години Москва поставя въпроса за нуждата от съдържателни разговори по темата за разоръжаването, включително и във всички й аспекти, но и в последните години "ние виждаме, че нашите инициативи не се подкрепят от партньорите ни".

Напротив, констатира Путин, през цялото време се изтъкват всевъзможни основания за демонтаж на вече създадената международна система за сигурност.

Лавров обвини САЩ, че увеличават риска от ядрена война

Лавров обвини САЩ, че увеличават риска от ядрена война

Заради разработената нова ядрена бойна глава с малка мощност

По думите на президента, след излизането на Руската федерация от Договора ще се създава ново въоръжение, но без да се увеличава бюджета на министерството на отбраната.

"Ние не трябва и няма да бъдем въвлечени в скъпата надпревара за въоръжаване", посочва Владимир Путин. Руският президент е дал и отлична оценка на доклада на Шойгу за състоянието на въоръжените сили.

Путин отбеляза и че руски ракети със среден и малък обсег няма да бъдат разполагани в едни или други региони по света, преди подобни оръжия да бъдат разгърнати от САЩ.
"Предполагаме, че Русия няма да разположи такива оръжия в Европа или в други региони на света, докато такива оръжия на американското производство не се появят в съответните региони", посочва Владимир Путин.

Руският държавен глава е поръчал и на двамата министри "внимателно да наблюдават какво се случва и да докладват своевременно, включително и предложения за реакцията на Русия по случващите се събития".

Малко преди да стане ясно решението на Владимир Путин външният министър на Германия Хайко Маас призова да се създадат нови правила за въоръжението, които да важат за всички. В дискусията за тези нови правила трябва да се включат всички, а не те да се отнасят само до САЩ и Русия, поясни Маас. 
И канцлерът на Германия Ангела Меркел обвини Русия в нарушаване на споразумението за разоръжаване, но настоя през останалите шест месеца да се продължи диалогът с Руската федерация.

Вчера американският президент Доналд Тръмп дори заплаши с военен отговор на нарушенията на договора от страна на Русия. От своя страна Русия обеща последствия на американските действия.

ЕС призова САЩ и Русия да запазят ядрения договор

ЕС призова САЩ и Русия да запазят ядрения договор

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие е опора на европейската отбрана