САЩ вече две години разработват ракети със среден и малък обсег на действие. Това заявяват от Министерство на отбраната на Руската федерация часове, след като стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин изтегля страната от ядрения договор от 1987 година по аналогия с изтеглянето на САЩ.

"Във Вашингтон, още две години преди да отправят безпочвените и недоказани обвинения спрямо Русия за нарушаване на клаузите на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, не само са взели решение, но и са пристъпили към подготовка за производство на забранените по договор ракети със среден и малък обсег", твърдят руските военни, цитирани от "Интерфакс".

И Русия излиза от Договора за ракетите

И Русия излиза от Договора за ракетите

Путин замразява разговорите, "огледална реакция" на действията на САЩ

По данни на ведомството от юни 2017 година предприятието на корпорацията Raytheon в град Тусон, щата Аризона е стартирало програма за разширяване и модернизация на производствените мощности за ракети със среден и малък обсег на действие. За последните две години площта на завода е увеличена с 44% - от 55 на 79 хиляди квадратни метра, а заетите на работа са скочили на 2 000.

Паралелно с това през ноември 2017 година, практически със старта на модернизацията на мощностите там, Конгресът на САЩ отдели за Пентагона първия транш от 58 милиона долара за разработка на наземни ракети със среден обсег.

САЩ готвят военен отговор на нарушенията на договора за ракетите от Русия

САЩ готвят военен отговор на нарушенията на договора за ракетите от Русия

Напрежението между двете страни отново е много напечено