Русия и САЩ не успяха да преодолеят различията си по ядрения договор от времето на Студената война, заяви руският заместник-министър на външните работи, цитиран "Ройтерс".

Безизходицата поставя началото на изтеглянето на САЩ от ИНФ още тази събота, ако Москва не предприеме действия за унищожаване на ракета, която според Вашингтон нарушава споразумението. Москва отказва да унищожи ракетата Novator 9M729, настоявайки, че тя е в пълно съответствие с договора.

"За съжаление напредък няма. Доколкото ни е известно следващата стъпка идва, започва следващата фаза, а именно фазата, в която Съединените щати спират задълженията си по ИНФ, което очевидно ще се случи през следващия уикенд", коментира Сергей Рябков.

Рябков се срещна с американския държавен секретар по контрола на въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън в Пекин на среща на ядрените сили от П5.

Лавров обвини САЩ, че увеличават риска от ядрена война

Лавров обвини САЩ, че увеличават риска от ядрена война

Заради разработената нова ядрена бойна глава с малка мощност

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призовава Русия да спазва договора, защото ракетите й са ядрени и могат да достигнат европейските градове.

Столтенберг коментира, че Русия нарушава договора и "е разработила и използвала нови ракети със среден обхват", които са "трудно откриваеми, мобилни".

Договорът от 1987 г. между САЩ и Съветския съюз забранява производството, тестването и разполагането на наземни крилати и балистични ракети с обхват от 500 до 5500 километра. Съюзниците на НАТО твърдят, че новата ракетна система на Русия 9М729 попада в обхвата на договора. Москва настоява, че ракетата има обхват под 500 километра.

САЩ поставиха ултиматум и заявиха, че ще започне шестмесечния процес на напускане на пакта от 2 февруари.

НАТО трябва да се подготви за "свят без Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег", тъй като не вижда пробив в усилията за неговото запазване, обясни Столтенберг.

Ултиматумът на САЩ към Русия за ядрения договор изтича след дни

Ултиматумът на САЩ към Русия за ядрения договор изтича след дни

Това съобщи представител на Белия дом