САЩ планират да прекратят изпълнението на задълженията си към Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват с Русия след изтичането на крайния срок тази седмица. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е близо до пълно изтегляне от договора.

Това съобщи представител на Белия дом, цитиран от "Блумбърг".

Кремъл не признава едностранното решение на Вашингтон за ядрения договор

Кремъл не признава едностранното решение на Вашингтон за ядрения договор

Русия е готова да осигури на САЩ "безпрецедентна прозрачност"

Ако до 2 февруари Русия не унищожи всички крилати ракети с наземно базиране, известни като 9M729, както и оборудването и установките, САЩ ще прекратят изпълнението на задълженията си, предупреди източникът, който е пожелал анонимност, защото все още решението не е обявено.

Представителят не каза дали едновременно САЩ ще обявят прекратяване на изпълнението му и пълно изтегляне от договора, с което се слага начало на процес, който ще продължи 6 месеца. Представители на НАТО се подготвят за разпадане на договора от месеци.

Германия: Русия може да спаси ядрения договор, ако спре да го нарушава

Германия: Русия може да спаси ядрения договор, ако спре да го нарушава

Германия подготвя конференция за контрол на иновативни и автономни оръжейни системи

През октомври 2018 г. президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще извади Вашингтон от договора, но след консултации с германския канцлер Ангела Меркел и други съюзници държавният глава реши да отложи оттеглянето. В началото на декември 2018 г. държавният секретар Майк  Помпео заяви, че САЩ са дали два месеца на Русия да възобнови изпълнението на договора.

Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън смята, че договорът не отговаря на действителността и не отразява растящата заплаха от Китай.

Русия предлага взаимни инспекции със САЩ по ядрения договор

Русия предлага взаимни инспекции със САЩ по ядрения договор

Категорично изключва извършването на едностранни проверки

Русия отрича твърденията на САЩ, че нарушава договора. Москва дори обвинява Вашингтон в неспазване на договора, като предупреждава, че оттегляне от споразумението ще предизвика нова въоръжена надпревара.

Европейците като цяло подкрепят запазване на договора.

Договорът е подписан от генералния секретар на Централния комитет на КПСС Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън на 8 декември 1987 г. Класификация на ракетите според договора: от 1000 до 5500 км - ракета със среден обсег и от 500 до 1000 км - ракета с малък обсег на действие.

Столтенберг: Трябва да сме готови за края на ядрения договор

Столтенберг: Трябва да сме готови за края на ядрения договор

Русия имала последна възможност

От 2014 г. САЩ обвиняват Русия в нарушаване на договора с новата ракета 9M729 (или SSC-8). Изпитанията на ракетата 9М729, която може да носи ядрена и конвенционална бойна глава, са завършени през 2015 г. В началото при изпитанието на ракетата е използвана стационарна пускова установка с обсег на действие 500 километра, което е позволено от договора, ако ракетата е с морско и въздушно базиране. Впоследствие ракетата е изпитана с мобилна пускова установка в рамките на 500 километра.