Германският външен министър Хайко Маас заяви, че Русия може да спаси Договора за ядрени ракети със среден обсег - ИНФ, ако се освободи от крилатите ракети, нарушаващи договора, съобщава "Ройтерс".

"Вярваме, че Русия може да спаси този договор и не е тайна, че ние, както и другите държави от НАТО, вярваме, че има ракета, която нарушава този договор и трябва да бъде премахната", коментира Маас след разговори със Сергей Лавров.

"Ние отново говорихме за Договора за премахване на ракети със среден обсег, той осигурява сигурност в Европа в продължение на 30 години и е крайъгълният камък на европейската архитектура на сигурността, така че ние сме много заинтересовани да запазим този договор. федералното правителство на Германия прави всичко, за да гарантира, че този договор има бъдеще", добави Маас.

Хайко Маас: Договорът за ядрените оръжия е ключов

Хайко Маас: Договорът за ядрените оръжия е ключов

Германия подкрепя позицията на САЩ и НАТО към Русия

"Въпреки това виждаме, че се водят преговори, руската страна е готова да продължи тези преговори, за да използва оставащото време, за да отговори на въпроси и да предостави информация, за да допринесе за спазването на Договора за ИНФ", обясни външният министър на Германия.

Маас обяви също, че Германия ще проведе международна конференция за контрол на нови видове оръжия през пролетта в Берлин. "Въпросът за международната архитектура за контрол на въоръженията е в международния дневен ред, който твърде рядко се обсъждаше в миналото, така че ви каня на конференция в Берлин през пролетта, за да обсъдим регулирането на нови видове оръжия", допълни той.

"Надявам се, че участието ще бъде широко и ще бъде възможно да се обсъдят всички автономни оръжейни системи, роботи убийци, разработени през последните години и системи, които не са обект на достатъчен международен контрол и международни правила", коментира ръководителят на германската дипломация. 

Пентагонът въвежда изкуствен интелект за контрол на оръжейни системи

Пентагонът въвежда изкуствен интелект за контрол на оръжейни системи

Денят на страшния съд?

Германия, германското гражданско общество и хората като цяло трябва да развиват добри, приятелски отношения с Русия, коментира Маас, цитиран от ТАСС.

"През последните месеци проведохме доста разговори и стартирахме различни съвместни инициативи. Ние сме на правилния път, защото Германия, нейният народ и гражданското общество имат спешна нужда от добри отношения между нашите страни. Стремим се да изпълним това искане и ще работи заедно за укрепване на основите на двустранните отношения", обясни германският външен министър.

Той обърна внимание на факта, че тази и следващата година Германия ще бъде сред непостоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и в това си качество ще трябва да поеме по-голяма отговорност, включително и в международните отношения.

"Готови сме да поемем такава отговорност. Има редица международни теми, които ще обсъдим и по които ще работим заедно в Съвета за сигурност на ООН. Радвам се, че по редица от тези теми, които засягат и нас и вас, вече започнахме и продължаваме да се ангажираме с конструктивен диалог", допълни той.

Хайко Маас изразява увереност в успеха на започнатите научни и образователни партньорства.

Германия иска Русия да остане в Съвета на Европа

Германия иска Русия да остане в Съвета на Европа

Хайко Маас се притеснява, че Руската федерация се отдалечава от СЕ