САЩ се стремят да въведат изкуствен интелект в оръжейни системи, предназначени по-специално за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана. Това е потвърдено на среща между журналисти и помощник държавния секретар на САЩ за обществени поръчки, логистика и технологии Брус Гети, съобщава ТАСС.

"Изкуственият интелект е изключително важен", заяви старши представител на Пентагона. Той подчерта, че американското министерство на отбраната се ръководи от тезата, че "времето е оръжие. Създадохме център в Университета на Карнеги Мелън в Питсбърг, Пенсилвания за развитие на изкуствения интелект", коментира Гети и допълни, че ръководителят на центъра, който е военен, се занимава с проблема за изкуствения интелект "в оперативен контекст".

"Опитваме да изградим архитектура на изкуствен интелект, която ще стане непоколебима, ще допринесе за разпределението на ресурсите, научните изследвания и въвеждането на изкуствен интелект във въоръжените сили като цяло. Просто трябва, така да се каже, да се създаде малко по-добра организация за бой", допълва той.

В същото време Гети обяснява, че "хората са загрижени, дали оръжейните системи ще се контролират от изкуствения интелект. Има някои ограничения по отношение на това, което може да се направи с изкуствен интелект".

"Въпреки това проблемът е, че ако не се направи изкуствен интелект, който правилно да контролира оръжейните системи и последователността на стрелба, тогава в дългосрочен план губим време и възможност. Да кажем, че вие стреляте по мен с цяла гама от артилерийски оръжия и аз мога да прихвана тези снаряди, но за всеки снаряд ще е нужна човешка намеса, очевидно, че няма достатъчно хора, за да направят това достатъчно бързо във всеки такъв случай. Но как може да се създаде хардуер за изкуствен интелект и неговата архитектура във въоръжените сили и едновременно да се следва подходяща политика, това са някои от въпросите, с които се борим в момента", коментира Гети.

Освен това той посочи, че сега Пентагонът призовава военно-промишления комплекс на САЩ да вземе предвид цялата "бойна ситуация" при производството на системи за противовъздушна отбрана/противоракетна отбрана, включително не само "тактически балистични ракети, самолети или хеликоптери", но и безпилотни летателни апарати, крилати ракети, артилерийски снаряди и минохвъргачки.

"Сега не само ще предоставяме система за противовъздушна отбрана Patriot, но и предлагам противоракетни системи, радарна, командна и контролна архитектура. Всички те са интегрирани и всички компоненти на командната и контролна система са способни да изстрелват всякакви ракети-носители, използвайки всякакви сензорни системи. Това ни позволява да пристъпим към използването на изкуствен интелект, за да оптимизираме отражението на заплахата, която виждаме като цяло", обяснява Гети.