Русия е готова да осигури на САЩ "безпрецедентна прозрачност" във връзка със спорната ракета 9M729. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за списание International Affair.

Рябков подчерта, че Кремъл "не признава едностранното решение на Вашингтон за прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват".

Русия: САЩ не успяха да докажат нарушения на договора за ракетите

Русия: САЩ не успяха да докажат нарушения на договора за ракетите

Обвиненията им били извинение за излизане от договора

Ние сме готови да покажем безпрецедентна прозрачност за ракетата 9M729, която тревожи американците твърде много. Ние им предлагаме презентация на ракетата, която напълно не попада под договора. Но в същото време ние настояваме американците да предприемат практически стъпки за успокояване на нашите притеснения около крайбрежните системи "Иджис", разположени в Румъния, чието разгръщане е планирано и в Полша скоро, отбеляза министърът.

По-рано днес САЩ настояха Русия да унищожи новата ракетна система.

На 20 октомври американският лидер Доналд Тръмп обяви, че САЩ възнамеряват да напуснат договора. Той обвини Русия, че не изпълнява условията по договора.

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор
Обновена

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор

САЩ ще прекратят задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег

От 2014 г. САЩ обвиняват Русия в нарушаване на договора с новата ракета 9M729 (или SSC-8). Изпитанията на ракетата 9М729, която може да носи ядрена и конвенционална бойна глава, са завършени през 2015 г. В началото при изпитанието на ракетата е използвана стационарна пускова установка с обсег на действие 500 километра, което е позволено от договора, ако ракетата е с морско и въздушно базиране. Впоследствие ракетата е изпитана с мобилна пускова установка в рамките на 500 километра.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ не виждат Русия да изпълнява задълженията си по договора.