Външният министър на Русия Сергей Лавров предупреди, че разработването на нова ядрена бойна глава от страна на САЩ увеличава риска от ядрена война, съобщават руските медии.

"Миналата година вече изразихме сериозна загриженост, че разработването на такива боеприпаси с малка мощност намалява прага за използване на ядрени оръжия и увеличава рисковете от ядрен конфликт", коментира Лавров.

Ядрените оръжия на САЩ: първите ядрени бойни глави с малка мощност са произведени

Ядрените оръжия на САЩ: първите ядрени бойни глави с малка мощност са произведени

За монтиране на ракетата Trident

Изявлението на руския първи дипломат беше направено два дни след като Националната агенция за ядрена сигурност на САЩ обяви, че е започнало производството на неразкрит брой ядрени бойни глави с малка общност W76-2.

Лавров също така отбеляза, че Москва ще следи реакциите на европейските страни спрямо САЩ относно производството на новата ядрена бойна глава.

Руският външен министър отбелязал в тази връзка, че е важно да се разбере "каква роля Вашингтон възлага на Европа и каква роля Европа е готова да играе, имайки предвид, че в миналото Европа, доброволно или не, се cъгласяваше с едностранните действия на САЩ".

Конструкцията на бойната глава е модификация на W76-1 за балистичната ракета Trident, която се използва от американските военноморски сили, чиято мощност според специализираното издание Defence News е по-малка от бомбата, хвърлена от американците над японския град Хирошима в края на Втората световна война през 1945 г.