САЩ са започнали да произвеждат нова ядрена бойна глава със заряд с малка мощност за ракетите си Trident, която защитниците на контрола на оръжията предупредиха, че би могла да понижи прага за ядрен конфликт, пише в. "Гардиън".

Националната администрация за ядрена сигурност (NNSA) на САЩ обяви в имейл, че е започнала производството на оръжието в завода за ядрени оръжия Pantex в щата Тексас, както беше наредено от прегледа на ядрените сили на президента Доналд Тръмп през миналата година.

Китай тренира и тества междуконтиненталните си ядрени ракети

Китай тренира и тества междуконтиненталните си ядрени ракети

Основната цел на ракетите е възпиране и улесняване на политически и дипломатически дискусии

NNSA уточни, че първата от новите бойни глави е слязла от производствената линия и че първата партида ще бъде доставена по график преди края на септември.

Новото оръжие W76-2 е модификация на съществуващата бойна глава на Trident. Стивън Йънг, който е високопоставен представител на Вашингтон в Съюза на загрижените учени, заяви, че нейната мощност най-вероятно е била намалена чрез отнемането на една степен от оригиналното двустепенно термоядрено устройство W76. Резултатът е намаляването на нейната експлозивна мощност от 100 килотона тротилов еквивалент до приблизително пет - около една трета от мощността на бомбата, хвърлена над Хирошима.

Кремъл не признава едностранното решение на Вашингтон за ядрения договор

Кремъл не признава едностранното решение на Вашингтон за ядрения договор

Русия е готова да осигури на САЩ "безпрецедентна прозрачност"

Администрацията на Тръмп твърди, че разработването на оръжие с малка мощност ще направи ядрената война по-малко вероятна, като даде на САЩ по-гъвкаво възпиращо средство. Това би противодействало на всяко възприятие на врага (особено на руснаците), че САЩ ще избягват да използват своя страховит ядрен арсенал в отговор на ограничена ядрена ятака, защото всичките техни ракети са в диапазон от стотици килотони и "твърде големи, за да се използват", защото биха причинили огромни цивилни жертви.

Оръжията с малка мощност "помагат да се гарантира, че потенциалните противници не възприемат никакво възможно предимство при ограничена ядрена ескалация, което прави използването на ядрени оръжия по-малко вероятно", се изтъква в прегледа на ядрените сили от 2018 г.

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ не виждат Русия да изпълнява задълженията си по договора.

Мнозина критици твърдят, че това е оптимистичен сценарий, който предполага, че няма да има погрешна преценка от страна на САЩ.

"Има много други сценарии, особено с президент, който се гордее с непредсказуемостта си и буквално попита: "Защо не можем да използваме нашите ядрени оръжия?", коментира Йънг.

Ханс Кристенсен, който е директор на проекта за ядрена информация във Федерацията на американските учени, заяви, че новата бойна глава е отбелязала рязко прекъсване от политиката на администрацията на Барак Обама да не се произвеждат нови ядрени оръжия или способности. Той каза, че това рискува започване на въоръжена надпревара с Русия, включваща по-малки ядрени оръжия.

Ядрените сили на САЩ готови да хвърлят нещо много по-голямо от кристалната топка на "Таймс скуеър"

Ядрените сили на САЩ готови да хвърлят нещо много по-голямо от кристалната топка на "Таймс скуеър"

Зловещи шеги от американските военни в Новогодишната нощ