Китайските военни успешно са тествали изстрелване на ядрено-въоръжена междуконтинентална балистична ракета, съобщава "Глобал таймс", цитирани от "Нешънъл интерест". Военни експерти подчертават, че Китай никога няма да бъде първата страна, която ще започне ядрена атака.

"Ракетните сили на Народна освободителна армия проведоха симулирана мисия с междуконтинентална балистична ракета от подземен бункер срещу въображаем враг", се казва в съобщението. Не се посочва времето или мястото на изстрелването или вида на ракетата.

Учението подчертава подходът на Пекин към ядреното възпиране, ракетите се поставят на мобилни пускови установки и се скриват под земята. "Стратегическите ракети на Китай обикновено се поставят в дълбоки защитни бункери".

Войниците трябва да издържат под земята в стресови условия. "Дългосрочното обучение за оцеляване в затворена среда е рутинно за войниците, за да се осигури възможност за контраатака в случай на избухване на война", обяснява китайската медия.

САЩ възпира Русия и Китай с ядрен арсенал и сензори в космоса

САЩ възпира Русия и Китай с ядрен арсенал и сензори в космоса

Пентагонът не може да спре с ПВО, атака от голяма ядрена сила, като Русия или Китай

Ракетните сили на народно-освободителната армия получават нови и по-добри ракети с по-добри бойни глави, многофункционални, няколко на брой и независими, според доклад от януари 2019 г. на американското разузнавателно управление.

"Китайската армия продължава да укрепва ядреното си възпиране, поддържане на междуконтинентални балистични ракети - МБР и добавя по-жизнеспособни мобилни системи", обяснява разузнаването.

"В момента Китай разполага със 75 до 100 МБР, включително силозни CSS-4 Mod2/DF-5A и оборудвани с MIRV CSS-4 Mod3/DF-5B; /DF-31 и CSS-10 Mod2/DF-31A и по-малък обхват CSS-3/DF-4. CSS-10 Mod 2/DF-31A има обхват от повече от 11 200 км и може да достигне до повечето места в континенталната част на САЩ, а Китай разработва и нови многофункционални, съвместими и мобилни ракети".

Новите DF-41 се очаква да се появят пред публика за първи път по време на тържествата през октомври 2019 г., отбелязващи 70-годишнината от основаването на Китайската народна република.

Освен ракети на сушата, Китай разполага и с ядрени бойни глави на поне четири подводници тип 094. Китайските военновъздушни сили разработват и стратегически стелт-бомбардировач.

Китай мобилизира балистични ракети, способни да потопят кораби на САЩ

Китай мобилизира балистични ракети, способни да потопят кораби на САЩ

Имат обхват от 4500 километра и могат да стигнат до Гуам и Индонезия

Ядреният арсенал на Китай е малък в сравнение с арсеналите на Америка и Русия. Пекин поддържа 280 ядрени бойни глави на МБР, ракети със среден обсег и ракети на подводници. Съединените щати притежават 3800 ядрени оръжия и са разположили 1750 от тях. Русия има 4350 бойни глави и са разположили 1600 от тях.

САЩ и Русия рискуват ядрена надпревара. Между оттеглянето от различни договори и разработването на нови, изглеждащи по-ползотворни по-малки ядрени оръжия и възпиращи ПВО, Вашингтон и Москва изглеждат решени да направят света по-малко безопасен.

Прегледът на ядрените оръжия от Доналд Тръмп през 2018 г. разшири атомните правила на Америка. По-рано американската политика бе, че само ядрена атака или друга екзистенциална заплаха биха оправдали ответна ядрена атака от страна на Съединените щати.

От друга страна, прегледът на Тръмп предупреждава, че едно голямо хакерско събитие или онлайн нападение срещу финансовата инфраструктура на САЩ може да оправдае ядрена контраатака, коментира "Нешънъл интерест".

В съчетание с по-свободна политика и безразсъдността на Тръмп, това до известна степен увеличава вероятността от ядрена война. "Рискът е, че той ще иска да е по-бърз и да нареди използването им в конфронтация с Русия, Китай, Северна Корея или Иран и че конфликтът може да ескалира до пълна ядрена война", коментира Брус Блеър, ядрен експерт в Принстънския университет, за американското издание.

Пекин всъщност  призова за сдържаност и потвърди ангажимента си към неизползване на първи удар. "Тъй като Китай обещава никога да не използва ядрено оръжие или да го използва само при контраатака, китайските стратегически съоръжения за съхранение на ракети трябва да могат да оцелеят при първата вълна на враждебен ядрен удар", обяснява "Глобал таймс".

"Без първи удар срещу Китай, Китай никога няма да използва оръжията. Междуконтиненталните балистични ракети заредени с ядрени бойни глави, най-вероятно никога няма да бъдат използвани, тъй като биха предизвикали пълна ядрена война. Основната цел на оръжието е възпиране и улесняване на политическите и дипломатическите дискусии", допълват анализатори.

Китай приключи обновяването на самолетоносача Ляонин

Китай приключи обновяването на самолетоносача Ляонин

До 15 години Китай ще разполага с 6 самолетоносача