Президентът на САЩ Доналд Тръмп представя днес обновена американска стратегия за противоракетна отбрана, която разглежда начини за засилване на сигурността на Америка, включително чрез евентуално разполагане на космически сензори за откриване и проследяване на вражески ракети, съобщава "Ройтерс".

Прегледът на противоракетната отбрана препоръчва изучаване на експериментални технологии, включително перспективи за космическо оръжие, което би могло да свали вражеските ракети - връщане към така наречената инициатива "Междузвездни войни" на Роналд Рейгън от 80-те години на миналия век.

Пентагонът въвежда изкуствен интелект за контрол на оръжейни системи

Пентагонът въвежда изкуствен интелект за контрол на оръжейни системи

Денят на страшния съд?

"Мисля, че космическото пространство е ключът към следващата стъпка на противоракетната отбрана", заяви високопоставен служител от администрацията на Тръмп.

"Слой от сензори, базиран в космоса, е нещо, което търсим, за да помогнем за ранно предупреждение, проследяване и унищожение на ракети, когато те бъдат пуснати", допълва служителят. Възможността за космически оръжия за противоракетна отбрана се проучва, но не е взето решение.

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ не виждат Русия да изпълнява задълженията си по договора.

Инвестициите са на върха на обявените планове на САЩ за увеличаване на броя на наземните системи за прихващане за следващите няколко години, като броят им във "Форт Грийли", Аляска е увеличен до 64 от 44.

Американски военни многократно обясняват, че американската противоракетна отбрана е предназначена предимно за противодействие на атаки от страни с по-ограничени арсенали, като Северна Корея, за която американските разузнавачи смятат, че все още напредва с ядрената си програма въпреки спирането на ракетните тестове миналата година.

САЩ иска да купи "Железен купол" от Израел

САЩ иска да купи "Железен купол" от Израел

За защита на американските войски в чувствителни части на света

Пентагонът твърди, че американските ПВО са твърде малко, за да могат да противодействат на атака срещу САЩ от голяма ядрена сила, като Русия или Китай.

Вашингтон се надява, че тези страни вместо това ще бъдат възпирани от атаките на американския ядрен арсенал. Русия счита, че противоракетната отбрана на САЩ напредва като заплаха, а докладът на Тръмп е вероятно да предизвика напрежение с Москва.

Китай, от своя страна, също тревожи Пентагона с напредъка в хиперзвуковата технология, която може да позволи на Пекин да изстрелва ракети, които са далеч по-трудни за откриване.

Путин: Русия разполага първите си хиперзвукови ядрени ракети догодина

Путин: Русия разполага първите си хиперзвукови ядрени ракети догодина

Страната вече има нов тип стратегическо оръжие - "Авангард"

В доклад, публикуван тази седмица, който изтъква хиперзвуковата заплаха, Пентагонът предупреди, че военните в Китай са "на ръба на въвеждането на някои от най-модерните оръжейни системи в света".

"В някои области той вече е начело на света", се казва в доклада.

Американски служители, включително заместник-министърът на отбраната за научни изследвания и инженерство Майкъл Грифин, смятат, че космическият сензорен слой може да помогне за откриване на ракети, движещи се при свръхзвукови скорости.

САЩ не са готови за хиперзвуковите оръжия на Китай и Русия

САЩ не са готови за хиперзвуковите оръжия на Китай и Русия

Другите не са глупави и не чакат, коментира Майкъл Грифин