Президентът Владимир Путин наблюдава успешен тест на нова руска хиперзвукова ракетна система, наречена "Авангард", която може да носи ядрени и конвенционални бойни глави, съобщава "Ройтерс".

Путин коментира, че следващата година Русия ще разположи първите хиперзвукови ракети с ядрени сили, заявявайки, че това означава, че страната му вече има нов тип стратегическо оръжие.

"Този тест, който току-що завърши, завърши с пълен успех", коментира Путин на среща на правителството.

"От следващата година, 2019 г., руските въоръжени сили ще получат новата междуконтинентална стратегическа система "Авангард" ... Това е голям момент в живота на въоръжените сили и в живота на страната. Русия получи нов тип стратегическо оръжие", допълва той.

Путин предупреди: Опасността от ядрена война ескалира
Обновена

Путин предупреди: Опасността от ядрена война ескалира

Световната общност "подценява настоящата ситуация"

Новата ракетна система, е една от няколкото нови оръжия, обявени през март от Путин, е силно маневрена, което й позволява лесно да избегне системи за противоракетна отбрана.

Путин наблюдава изпитанието от сграда на министерство на отбраната в Москва. Кремъл описва теста в изявление, в което се казва, че ракета "Авангард", изстреляна от място в югозападна Русия, успешно е поразила и унищожила цел в руския далечен изток.

През март, в едно от най-войнствените си изказвания от години, Путин обясни, че може да достигнат почти всяка точка на света и да избегнат ракетния щит на САЩ.

САЩ не са готови за хиперзвуковите оръжия на Китай и Русия

САЩ не са готови за хиперзвуковите оръжия на Китай и Русия

Другите не са глупави и не чакат, коментира Майкъл Грифин

Припомняме, през декември, Русия обясни, че е готова да обсъди взаимни инспекции със Съединените щати, за да спаси договора за ядрени ракети със среден обсег. Русия категорично изключи извършването на едностранни проверки на Русия.

Седмица преди това, САЩ дадоха 60 дни на Русия да изпълни ядрен договор от Студената война, обяви държавният секретар Майк Помпео на пресконференция след срещата на НАТО.

На 20 октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че страната ще напусне договора, тъй като Русия го нарушава.

От Русия зависи съдбата на ядрения договор от Студената война, предупреди НАТО.

Но в началото на декемвеи Тръмп обяви, че очаква да работи със Си Дзинпин и Владимир Путин за прекратяване на неконтролируемата въоръжена надпревара.

Въпреки това, когато Тръмп коментира, че САЩ нямат намерение да спазват Договора от 1987 г., след като Москва го нарушава, той обясни, че Вашингтон ще разработва ядрени оръжия.

"Модернизирайки ядрения си арсенал и провеждайки ядрени учения, Русия рискува да провокира нова ядрена надпревара в Европа. САЩ, участвайки в договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег, установиха, че Русия го нарушава и се готви да разработва и тества нови ракети със среден обсег. Всички партньори в НАТО са разтревожени", обясни през февруари Йенс Столтенберг.

Също в началото на годината, външният министър на Германия Зигмар Габриел коментира, че "решението на администрацията на САЩ за нови тактически ядрени оръжия, показва, че спиралата на нова надпревара за ядрени оръжия вече е стартирана както по време на Студената война, за нас в Европа е особена заплаха".

5 района, от където може да започне Третата световна война

5 района, от където може да започне Третата световна война

Вече близо 75 години светът успява да избегне голяма война, но докога?