Новата версия на ядрената доктрина на САЩ, показва, че спиралата на нова ядрена надпревара вече е стартиран. За Европа това е особено опасност, коментира външният министър на Германия Зигмар Габриел, цитиран от ТАСС.

"Решението на администрацията на САЩ за нови тактически ядрени оръжия, показва, че спиралата на нова надпревара за ядрени оръжия вече е стартирана както по време на Студената война, за нас в Европа е особена заплаха. Ето защо сега ние трябва да се насърчаваме нови инициативи за разоръжаване и контрол", съобщава министерство на външните работи на Германия, цитирайки Габриел.

Министърът на външните работи на Германия посочи, че ситуацията със сигурността в света през последните години се е променила значително. Той твърди, че е имало "остра загуба на доверие в Русия". Според Габриел "има ясни доказателства, че Русия изгражда не само конвенционални оръжия, но и ядрен арсенал".

Китай и Иран осъждат ядрената доктрина на САЩ

Китай и Иран осъждат ядрената доктрина на САЩ

Русия обвини САЩ в подстрекателство и предприема "необходими мерки" за сигурността си

"Глобалният ред все повече се поставя под въпрос", коментира Габриел, като припомня, че ситуацията в страните на юг от Европейския съюз е изключително нестабилна. "За всички тези предизвикателства, заедно с нашите партньори, трябва да намерим отговори, които не могат да бъдат изградени само в атомния арсенал", смята министърът. "Развитието на нови видове ядрени оръжия трябва да се наблюдава с ужас". Според него това "изпраща грешните сигнали" и крие опасността от разгръщане на спиралата за натрупване на оръжие.

Германският външен министър призова за спазване на съществуващите споразумения за контрол на въоръженията. "Вместо нови бойни системи, ние се нуждаем от нови инициативи за разоръжаване", подчертава той, като уверява, че правителството на Германия ще направи всичко възможно, за да постигне напредък в тези усилия. "Нашата дългосрочна цел трябва да бъде свят без ядрени оръжия", допълва Зигмар Габриел.

Русия, ядрената доктрина на САЩ и Студената война

Русия, ядрената доктрина на САЩ и Студената война

Ядрена заплаха за САЩ и техните съюзници са и Китай, Иран и Северна Корея