САЩ не възнамеряват да изоставят ядрените оръжия, особено в условията на "руската модернизация на ядрения потенциал". Това бе обявено в петък, с публикуваната нова ядрена доктрина на Съединените щати, съобщава ТАСС

"Ядрените оръжия играят и ще продължават да играят ключова роля за възпиране на ядрена атака и предотвратяване на мащабни военни операции с конвенционални оръжия между ядрени сили в обозримо бъдеще", отбелязва към предговора на документа, Джеймс Матис.

Според него, "никой американски президент не смята да използва ядрено оръжие, освен в екстремни случаи, за да защити нашите жизнени интереси и интересите на съюзниците. Нашата цел е да убедим противниците си, че няма да спечелят нищо и ще загубят всичко, ако използват ядрено оръжие", добави Матис.

Ядрената доктрина на страната се обновява на първо място "заради действията на Русия." Макар че сред страните, които представляват "ядрена заплаха" за Съединените щати и техните съюзници включени в документа от 75 страници са и Китай, Иран и Северна Корея.

Експерти на Пентагона, след консултации с Държавния департамент и Министерството на енергетиката, са анализирали ролята на ядрените оръжия в света днес, положението на международната сцена, количеството и състава на ядрените сили, необходими за осъществяване на политиката на страната. Стратегията е предназначена за период от 5 до 10 години. Предишната доктрина е одобрена от президента Барак Обама през 2010 г.

"През последното десетилетие, въпреки че САЩ се опитва да намали ролята и арсенала от ядрени оръжия, други ядрени сили засилват своя арсенал, засилват стойността на ядрените оръжия в своята политика за сигурност, както и в някои случаи, продължават да развиват нови ядрени способности и да заплашват други нации. Предишните американски администрации се въздържаха от необходимата модернизация на ядрените оръжия, инфраструктурата и системи. Ядрената доктрина от 2018 г. има за цел да се справи с тези предизвикателства", коментира Тръмп.

Според него актуализираната стратегия има за цел "да направи използването на ядрени оръжия по-малко вероятно. Това засилва ядреното възпиране, то подчертава нашата ангажираност за контрола над въоръженията и неразпространението на ядрените оръжия, поддържа мораториум върху ядрените опити, и се ангажира с предотвратяването на ядрен тероризъм", обяснява американският президент.

Русия е стратегически съперник

Както е посочено от авторите на документа, "Съединените щати нямат желание да третират като враг Русия или Китай и търсят стабилна връзка и с двете страни. Очакваме с нетърпение да възникнат условия, които отново ще позволят на Съединените щати да създадат мирно и конструктивно взаимодействие с Русия", подчертава доктрината.

В същото време, Матис коментира, че Русия е разработила военна стратегия, която включва "ядрена ескалация" за изпълнение на поставени свои задачи. "Това развитие, заедно с анексирането на Крим и ядрени заплахи за нашите съюзници, отбелязват завръщането на Русия по нейно собствено желание в конкуренция с великите сили", допълва той.

Според изготвилите доктрината, "най-големият проблем е политиката, стратегията и доктрината за национална сигурност на Русия, включително акцент върху заплахата от ограничен ядрена ескалация, както и продължаване на разработването и внедряването на нарастваща гама от различни ядрени оръжия".

"Москва заплашва с ограничено превантивно използване на ядрено оръжие, което предполага погрешно очакване, че ядрената заплаха или ограниченото използване (на ядрени оръжия) ще парализират САЩ и НАТО и по този начин ще се приключи (потенциален) конфликт при условия, благоприятни за Русия. Някои в САЩ го наричат ​​Руска доктрина "ескалация за деескалация". Деескалацията в този смисъл произтича от погрешното допускане за западна капитулация с благоприятни за Москва условия", се цитира от документа.

Съединените щати трябва да гарантират, че "руските лидери няма да се ръководят от идеята за превантивно ограничено използване на ядрени оръжия - или регионално или срещу САЩ. Русия трябва да разбере, че използването на ядрени оръжия на първо място, макар да са ограничени, няма да постигнат целите им, коренно променят характера на конфликта и ще доведат до непредвидими загуби за Москва", се посочва в доктрината.

Авторите на документа припомнят, че САЩ и Русия "в миналото са поддържали стратегическия диалог, за да не излизат извън контрол рисковете в областта на ядрената сфера, но през последните години конструктивното взаимодействие е намалял значително".

В същото време те твърдят, че Русия има "значителни преимущества" пред Съединените щати и техните съюзници в производството на стратегически и тактически ядрени оръжия, активно модернизират ядрения си арсенал и създават усещане за "нови ядрени бойни глави и ракети". По-специално, е записана в документа, че Русия развива "най-малко две" междуконтинентални балистични ракети, свръхзвуков ядрена бойна глава, "ново междуконтинентално подводно ядрено автономно торпедо" и разработване на нов изтребител за своята противоракетна отбранителна система.

Взаимни ибвинения и отказ за преговори

Доктрината гласи, че Москва отхвърля предложения на САЩ за нови преговори за съкращения на ядрените оръжия. "Русия отхвърля усилията на САЩ да гарантират нов договор за намаляване на стратегическите нападателни оръжия, последван от нов кръг от съкращения (на арсеналите на Москва и Вашингтон) чрез преговори, както и за намаляване на нестратегическите ядрени сили", пишат авторите на документа.

Русия и САЩ се обвиняват за нарушаване на ядрения договор между Рейгън и Горбачов

Русия и САЩ се обвиняват за нарушаване на ядрения договор между Рейгън и Горбачов

Договорът, подписан преди 30 години е основата за сегашния режим за контрол на въоръженията и неразпространение на ядрените оръжия

На брифинг, американският помощник държавен секретар по контрола на въоръженията, проверката и инспекцията на споразумения Анита Фрид подчертава, че Съединените щати "са отворени за потенциала на контрол над въоръженията и в бъдеще, но се нуждаем от подходящи условия за сигурност и желанието на един партньор да направи стъпки, които досега не е".

Заплахи от други държави

"Китай също модернизира и разширява вече значително своите ядрени сили. Освен това, Китай модернизира и конвенционалните си оръжия, оспорва на традиционното военно превъзходство на САЩ в западната част на Тихия океан", коментира Матис.

"Ядрената провокация на Северна Корея заплашва мира в региона и в целия свят, въпреки единодушното осъждане от ООН. Активната програма на Северна Корея да разработи ядрено оръжие и балистични ракети, предполага възможност за приложение на ядрени оръжия, превантивно от страна на КНДР", посочва документа.

"Нашата стратегия за ядрено задържане на Северна Корея показва ясно, че последствията от ядрен удар към САЩ или техни съюзници ще бъдат опустошителни за режима на Ким Чен-ун. Не съществува сценарий, при който може да се предположи, че режимът на Ким Чен-ун ще бъде в състояние да използва ядрени оръжия и след това да оцелее", подчертават авторите на доктрината.

Що се отнася до Иран, според Пентагона, Техеран, докато "дори и съгласявайки се да ограничи ядрената си програма, все още "запазва технологичните си възможности за разработване на ядрени оръжия в рамките на една година, ако правителството им реши". "Деиствията на много от ограниченията определени с ядреното соразуение, ще изтекат 2031 г., което намалява времето, през което Иран може да произведе ядрен материал в количества нужнии за създаване ядрено оръжие", се съобщава в документа.

Според изготвилите доктрината, Иран "продължава да инвестира в най-големите програми за балистични ракети в Близкия изток и може в бъдеще да заплашва с "използването на тези ракети, с монтирани на тях ядрени бойни глави", ако създадат такива бойни глави"

Употребата на ядрени оръжия

Администрацията на Тръмп не изключва използването на ядрени оръжия в случай на ядрена атака срещу Съединените щати, каза първият заместник-министър на отбраната Патрик Шанан.

Самият документ коментира, че Вашингтон "ще обмисли възможността за използване на ядрени оръжия само при спешни обстоятелства, за да защити жизнените интереси на САЩ, съюзниците и партньорите". В същото време се уточнява, че "извънредните обстоятелства могат да включват значими стратегически атаки, които не са ядрени". Към тях се отнасят, "нападения срещу цивилни граждани или инфраструктура на САЩ, нейните съюзници и партньори, нападения срещу американските ядрени сили и техните съюзници, техните командни и контролни структури и системите им за ранно предупреждение (за ракетна атака)."

Доктрината посочва, че концепцията на САЩ за "неядрена атака" включва използването на потенциалени химически и биологични оръжия, както и "кибер атаки" от страна на техния противник.

"Съединените щати няма да използва ядрено оръжие или да заплашват да използват ядрено оръжие срещу неядрени държави, които са членове на Договора за неразпространение на ядреното оръжие и да изпълняват своите задължения в областта на неразпространението на ядрено оръжие", допълват авторите на доктрината.

Те също така твърдят, че към днешна дата немогат да се ангажират с идеята да не използват превантивен удар с ядрени оръжия. "Американската политика оставя определена двусмисленост относно точните обстоятелства, които биха могли да доведат до американски ядрен отговор", се казва в документа.

Според местни анализатори, условията за използване на ядрени оръжия, които се съдържат в новата доктрина, са идентични с тези, които се споменават в документ от 2010 г., с изключение на "кибератаки".

Ядрената триада

Документът отново потвърждава "значението на запазването на ядрената триада" на страната и стратегическите и сили - междуконтинентални балистични ракети-МБР, тактически бомбардировачи-ТБ и тактически ядрени подводници. "Неспазването на някой от компонентите на триадата ще улеснени значително плана на потенциалния враг да атакува и да позволи на врага да концентрира ресурсите и внимание към унищожаване на останалите два компонента. Ние ще се запази съществуващата система, докато не се реализират програми за тяхното заместване", отбелязват изготвящите документа.

Забележката на Държавния департамент гласи, че в американския арсенал има 399 оперативно разположени междуконтинентални балистични ракети-МБР, а в резерв има още 281 ракети. Американският флот разполага с 212 Trident II - БРПЛ, с които са въоръжени стратегическите ядрени подводници и 215 Trident II в резерв. Пентагонът споменава и 49 тежки бомбардировачи - 11 B-2 и 38 B-52. Други девет B-2 и осем B-52 са в резерв.

Матис заявява, че Съединените щати е необходимо през следващите 10-те години, да увеличат повече от два пъти разходите за ядрено оръжие - поддържане на бойна готовност на съществуващите системи и разработване на нови такива.

Според оценките на Бюрото по бюджет на САЩ, модернизацията и обезпечението на ядрените оръжия ще струват 1,2 трилиона долара през следващите 30 години.

Пентагона очаква да замени всички налични подводници от класа на "Охайо", оборудвани с ракети Trident II. Сега има 14 от тях, а най-старата е пуснат през 1983 г. В допълнение, Военновъздушните сили възнамеряват да закупят бомбардировач B-21, който е в процес на разработване, и се очаква всеки да струва около 550 млн. Долара.

Планирано е също така да се заменят МБР Minuteman III, които са на въоръжение почти 50 години. Бюджетни анализатори предполагат, че новите подводница ще струват около 313 милиарда долара, новите МБР - 149 милиарда долара, а за бомбардировачи около 266 милиарда долара. Още 44 милиарда долара са предвидени в за развитие на други оръжейни системи.

Препоръки за нови бойни глави

Документът очертава, както посочва Шанахан, препоръки "за укрепване на потенциала за ядрено възпиране". Става въпрос за планове за намаляване на капацитета на наличните ядрени бойни глави за балистични ракети на подводници, както и развитието на крилати ядрени ракети за морско базиране.

От гледна точка на стратезите на Пентагона такава крилата ракета ще позволи на САЩ да осигурят "не-стратегическо (ядрен) регионално присъствие".

Според доктрината за развитие, създаването им не нарушава разпоредбите на Договора за среден обхват между руско-американските ядрени сили. Освен това тази ракета, отбелязана в документа, ще се превърне в една от формите на реакцията на САЩ срещу "нарушения на Русия" във връзка с Договора за ракети със среден обхват.

"Ако Русия се върне към спазване на Договора, намали своя стратегически ядрен арсенал и коригира други форми на своето дестабилизиращо поведение, то САЩ може да преразгледа плановете си за създаване на нови ядрени морско базирани крилати ракети", уточнява доктрината.

"Нито една от тези препоръки няма да изисква създаването на нови ядрени бойни глави и няма да разширяваме нашия ядрен арсенал", уверява Шанахан.

Американски ядрен чадър

Доктрината също така гласи, че под "ядрения чадър" на Съединените щати в момента има над 30 съюзнически страни. "За да се защитят страните от НАТО, САЩ има стратегически ядрени сили и ядрени оръжия разположени в Европа. Структурата на нашите съюзи в Азия е различен от това, което имаме в Европа. В Азия имаме серия от двустранни споразумения... Съединените щати изтеглиха всичките си ядрени оръжия от Азия и разчитат на ядрените си възпиращи способности".

Пентагонът е извел ядрените си оръжия от територията на Южна Корея през 1991 г. Американски ядрен "чадър" над съюзниците са извършва от стратегически подводници, разположени в Тихия океан, както и от МРБ и ТБ, базирани в САЩ.

Според директора на програмата за ядрена информация на Федерацията на американските учени, Ханс Кристенсен, САЩ разполагат с около 180 тактически ядрени бойни глави в пет страни: Белгия, Германия, Холандия, Италия и Турция.

Каква реакция се очаква в Москва

Както посочва Фрид по време на брифинга, Съединените щати са информирали Русия за съдържанието на доктрината преди нейното публикуване, както и Китай.

На въпрос към един от водещите разработчици на документа, заместник-помощник секретарят на отбраната за ядрената и ракетната отбраната Робърт Суфера - каква според него, ще е реакцията на новата доктрина от страна на Москва, той отговаря: "Не знам, сигурен съм, че няма да реагират положително".