Русия и САЩ се обвиняват за нарушаване на ядрения договор между Рейгън и Горбачов. Договорът, подписан преди 30 години е основата за сегашния режим за контрол на въоръженията и неразпространение на ядрените оръжия.

На редовно заседание на Комисията за контрол на изпълнението на Договора за премахване на ракети на къси и средни разстояния, Руската делегация и САЩ обещават да продължат да работят с цел "запазване и укрепване" на договора. В същото време обаче руският президент Путин коментира, че САЩ вече са напуснали договора.

Русия призова САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от Европа

Русия призова САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от Европа

САЩ към момента имат около 200 авиационни бомби в Европа

По време на "Студената война", Договорът е подписан от генералния секретар на Централния комитет на КПСС Михаил Горбачов и американският президент Роналд Рейгън на 8 декември 1987 г. във Вашингтон.

Това събитие е предшествано от дълги години на взаимни страхове, свързани с възможностите на Москва и Вашингтон и техните ядрени оръжия както на НАТО в Европа и тези на СССР.

Една взаимна атака би могла да се извърши с удари на балистични и крилати ракети с малък и среден обсег, чието полетно време е по-малко от 10 минути.

Не е имало общо определение за това, какви точно са ракетите с малък и среден обсег, но в двете страни се усеща необходимостта от унищожаване на такива оръжия, за да се намали международното напрежение. САЩ и СССР се споразумяват да създадат обща класификация на ракетите по отношение на обхвата на действие и да унищожат значителна част от своя ядрен арсенал.

Класификация на ракетите според Договора: от 1000 до 5500 км - ракета със среден обсег и от 500 до 1000 км - ракета с малък обсег на действие.

Въпреки факта, че в Договора не съществуват дефиниции за "междуконтинентална балистична ракета", се предполага, че това е ракета с максимален диапазон от най-малко 5500 км.

Ракети със среден радиус, унищожени от СССР и САЩ: RSD-10 "Пионер" - ракетни системи с балистични ракети; F-12 - балистични ракети; F-14 - балистични ракети; RK-55 "Релеф" - ракетни системи с балистични ракети; Pershing II - балистични ракети на мобилни платформи; BGM-109G Tomahawk - ракетни системи с балистични ракети.

Ракети с малък обсег на действие, унищожени от СССР и САЩ: OTP-22 "Temp-C" - ракетни системи с балистични ракети; OTP-23 Oka - ракетни системи с балистични ракети; Pershing IA - балистични ракети на мобилни платформи.

По този начин и според Договора, до средата на 1991 г., Москва унищожава 1846 ракети, а Вашингтон около хиляда.

Горбачов настоява за среща между Тръмп и Путин за спасяването на Договора за въоръженията

Горбачов настоява за среща между Тръмп и Путин за спасяването на Договора за въоръженията

Договорът за ядрените оръжия със среден обсег от 1987 г.

Тридесет години след сключването на Договора, двете страни, подписали споразумението, се обвиняват взаимно, че го нарушават. В Русия смятат, че американската система за противоракетна отбрана Aegis Ashore могат да бъдат заменени, ако е необходимо, с крилати ракети със среден обсег, което ще бъде пряко нарушение на договора.

Държавният департамент на САЩ от своя страна отрича възможността за изстрелване на крилати ракети с Aegis Ashore. От декември 2017 г. комплекс Aegis Ashore е в Румъния. Плановете на САЩ да създадат подобна база в полското селище Редзиково следващата година остават в сила. Освен това на фона на ракетно-ядрените изпитания в КНДР се разгръщат Aegis Ashore и в Япония.

Япония въвежда американска система за противоракетна отбрана заради КНДР

Япония въвежда американска система за противоракетна отбрана заради КНДР

Следи внимателно и повишената активност на Китай в зоната до японското въздушно пространство

Русия от своя страна се притеснява от безпилотни летателни апарати на САЩ (дронове), чийто експлоатационен диапазон е 1 100 км. Тези безпилотни летателни апарати са близки със своите възможности и характеристики до дефиницията за крилата ракета.

В САЩ аргументите за възможно нарушение от страна на Русия на Договора са и твърдения в американската преса за развитието в Руската федерация на оперативно-тактическият комплекс "Искандер-М" наземни крилати ракети, за които се твърди, че достигат до 3 хил. км.

"Искам да подчертая, че новите ракети Искандер, не нарушават Договора в сила от 1988 г., тъй като разстоянието на полета им не надвишава 500 км.", обяснява Виктор Бондарев от Руската Федерация.