Михаил Горбачов, последният държавен ръководител на СССР, заяви, че историческият договор за контрола на въоръженията, който помогна за прекратяването на Студената война, е в опасност и призова за среща на високо равнище между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин за спасяването на договора, съобщава "Ройтерс".

86-годишният Горбачов коментира, че отношенията между САЩ и Русия били в агонията на "тежка криза" и че договорът, който забранява всички съветски и американски наземни ядрени и конвенционални ракети с малък и среден обсег на действие, сега е изложен на сериозна опасност.

Горбачов подписа Договора за ядрените оръжия със среден обсег през 1987 г. заедно с тогавашния американски президент Роналд Рейгън във Вашингтон. Русия, след рухването на СССР през 1991 г., пое задълженията по договора.

И двете страни обаче се обвиняват взаимно в нарушаване на договора през последните месеци, подклаждайки страхове, че може да бъде "хвърлен в коша", след като отношенията между САЩ и Русия продължават да се влошават на фона на твърдения, че Москва се е намесила в американските президентски избори през 2016 г., нещо, което Русия категорично отрича.

Горбачов, в статия за руския в. "Росийская газета", пише, че Договорът за ядрените оръжия със среден обсег е в опасност и че Тръмп и Путин трябва да се срещнат и да обсъдят проблемите с ядреното разоръжаване и стратегическата стабилност.

"Оказа се, че това е най-уязвимата връзка в системата за ограничаване и намаляване на оръжията за масово унищожение", пише Горбачов за историческия договор.

"Ако системата за ограничаване на ядрените оръжия рухне, а точно до това може да доведе денонсирането на Договора за ядрените оръжия, последствията ще бъдат катастрофални", предупреждава бившият съветски лидер.

Договорът изискваше САЩ и Съветският съюз да ликвидират и да се откажат от всички ядрени наземни балистични и крилати ракети с обсег от 500 до 5500 км, премахвайки цяла категория въоръжение.

Апелирайки към Тръмп и Путин, Горбачов подчертава, че иска да види "обширна" среща на върха между САЩ и Русия, подобна на тази, в която той взе участие към края на Студената война.

"Напълно необичайно е за президентите на ядрени сили да се срещнат някъде "в кулоарите" (на събитие) и че те са се срещали само веднъж", пише Горбачов, имайки предвид срещата между Тръмп и Путин на срещата на върха на Г-20 в Германия през юли.

"Ако Договорът за ядрените оръжия със среден обсег може да бъде спасен, това ще бъде мощен сигнал за целия свят, че най-големите ядрени сили разбират отговорността си и приемат сериозно задълженията си", отбелязва Горбачов.