Японското правителство одобри въвеждането на американската система за прихващане на ракети "Аегис", като повиши нивата си на защита от "сериозни" до "непосредствени", съобщава "Ройтерс". 

"Развитието на ядрената и ракетна програма в Северна Корея навлезе в нов етап на заплаха, която е по-сериозна и непосредствена за сигурността на нашата страна", коментира правителството след представянето на "Аегис". Япония трябва драстично да подобри своята противоракетна отбрана, се казва в изявлението.

Япония придобива крилати ракети, способни да ударят Северна Корея

Япония придобива крилати ракети, способни да ударят Северна Корея

Обрат във военната политика на страната

Ще отнеме години, докато ракетите станат оперативни, но официални лица настояват, че новата система ще даде тласък на японската противоракетна отбрана. Изправена пред непосредствената заплаха на Северна Корея, Япония съобщава, че планира 46 млрд. долара бюджет за отбрана за следващата финансова година.

Япония в същото време следи внимателно повишената активност на Китай в зоната до японското въздушно пространство. Това съобщава днес на пресконференция в Токио министъра на отбраната на страната Ицунори Онодера, цитиран от ТАСС.

"Военни самолети на Китай (б.р. 18 декември) за първи път навлязоха във въздушното пространство над Японско море през пролива Цушима. Не сме отчели опасни действия от тяхна страна. Въпреки това, както стана ясно от този полет, Китай активно разширява своята сфера на дейност в района в близост до Япония", коментира Онодера.

Китай си "играе с огъня" около Южна Корея, Япония и Тайван

Китай си "играе с огъня" около Южна Корея, Япония и Тайван

"Японско море не е на Япония, а ученията са законни и разумни"

Министърът отбеляза, че Токио "ще продължи да наблюдава действията на китайските военни и също така ще положи всички усилия, за да защити своята територия, териториалните води и въздушното си пространство".

Вчера китайски бомбардировачи Н-6К, придружени от изтребители СУ-30 и разузнавателни самолети прелетяха над пролива Цушима. Според Китайската Народно освободителната армия, целта на това учение е, "да се повиши гъвкавостта и маневреността на китайските ВВС по време на военни операции над пространството на океана".

От 01 април 2016-та до 31-ви март, 2017-та на японските ВВС са провели рекорден брой прихващания с изтребители на самолети на чужди държави - 1168. Повече от 850 от тях са във връзка с китайски самолети до японските граници.

Гутериш предупреждава, че сляпо вървим към война с КНДР

Гутериш предупреждава, че сляпо вървим към война с КНДР

Белият дом съобщи, че не могат да се водят преговори със Северна Корея, докато не подобри поведението си