Военновъздушните сили на Китай са провели още един кръг от учения на далечно разстояние, летейки над Японско море, предизвиквайки вдигане по спешност на южнокорейски изтребители, и отново около автономния Тайван на фона на засилващото се напрежение заради агресивността на Китай в региона, съобщава "Ройтерс".

Китай през последните месеци увеличи военновъздушните си учения на далечни разстояния, особено около Тайван, когото Китай разглежда като своя територия.

От военновъздушните сили на Китай заявиха, че изтребители и бомбардировачи са прелетели през протока Цушима, който разделя Южна Корея от Япония и в международни води в Японско море.

"Японско море не е на Япония, а ученията са законни и разумни", изтъкна говорителят на китайските военновъздушни сили, определяйки ученията като рутинни и предварително планирани.

В Сеул от Обединените началник щабове на Южна Корея посочиха, че пет китайски военни самолета са били забелязани да навлизат в корейската идентификационна зона за противовъздушна отбрана, като в отговор са били вдигнати по спешност изтребители.

Китайските самолети също така са прелетели през идентификационната зона за противовъздушна отбрана на Япония.

"Нашите изтребители предприеха тактически мерки, идентифицирайки моделите на китайските самолети и извършиха въздушно наблюдение, докато не напуснаха", се изтъква в изявлението на южнокорейските военни.

Говорителят на китайските военновъздушни сили загатна за вдигнатите по спешност самолети, заявявайки, че "реагираха на намесата на чуждестранни военни самолети", но успели да постигнат целта на тяхното учение.

Тайванските военни уточниха, че Китай е провел отделно учение по същото време, летейки през канала Баши между Тайван и Филипините, а след това са се върнали в базата си през протока Мияко, северно от Тайван и в близост до южните острови на Япония.

Тайван е наблюдавал как Япония изпраща изтребители F-15, за да прихванат китайските самолети, добавиха от тайванското военно министерство.

Китай се разгневи на САЩ за военните кораби в Тайван

Китай се разгневи на САЩ за военните кораби в Тайван

Такива посещения ще са първите, откакто САЩ приключват официалните дипломатически отношения с Тайван през 1979 г. и установяват връзки с Пекин

Военновъздушните сили на Китай проведоха през миналата седмица "обкръжаващи патрули на острова" около Тайван, след като високопоставен китайски дипломат заплаши, че Китай ще нахлуе на автономния остров, ако какъвто и да е американски военен кораб хвърли котва на тайландско пристанище.

Китай подозира, че президентът на Тайван Цай Ингвен иска да обяви официалната независимост на острова. Цай твърди, че иска да поддържа мир с Китай, но ще защити сигурността на Тайван.