Китай обвини САЩ в намеса във вътрешните им дела и заяви, че са подали оплакване, след като Тръмп подписа закон, с който постави основите за евентуални посещения на американския военен морски флот в Тайван, съобщава "Ройтерс".

Напрежението се повиши в последните дни, след като високопоставен китайски дипломат заплаши, че Китай ще нахлуе в Тайван, ако някой американски военен кораб акостира на острова, който Китай счита за своя територия. В понеделник китайските самолети извършиха "обиколки" около Тайван, като държавните медии показват снимки на бомбардировачи с ракети под крилата си.

Във вторник Тръмп подписа закон за националната отбрана, който разрешава възможността за взаимни посещения на военноморски кораби между Тайван и Съединените щати. Такива посещения ще са първите, откакто Съединените щати приключиха официалните дипломатически отношения с Тайван през 1979 г. и установиха връзки с Пекин.

Говорителят на китайското външно министерство Лу Канг коментира, че докато тайванските части от закона не са правно обвързващи, те сериозно нарушават политиката за "Един Китай" и "представляват намеса във вътрешните работи. Китай категорично се противопоставя на това, а ние вече сме представили сериозните си възражения пред американското правителство", коментира Лу Канг на брифинг. Китай твърдо се противопоставя на официалния обмен, военните контакти или продажбите на оръжие между Тайван и Съединените щати, добави той.

Китай смъмри Вашингтон за оръжейна сделка с Тайван

Китай смъмри Вашингтон за оръжейна сделка с Тайван

САЩ продават оръжия на Тайван за 1,3 милиарда долара

Тайван от своя страна е все по-загрижен за засиленото китайско военно присъствие, което през последните месеци включва няколко обиколки на китайските военновъздушни сили около острова. "Тайван е уверен в защитата си и бързо реагира на тренировките на китайските военновъздушни сили тази седмица", коментира правителството, определяйки китайските действия като безотговорни.

Снимка 328927

Източник: EPA/БГНЕС

Тайванското министерството на отбраната е наблюдавало внимателно патрулите и е реагирало незабавно и правилно.

Тайван "може да гарантира, че няма никакви притеснения за националната сигурност, а хората могат да бъдат спокойни", коментира президентският говорител Алекс Хуанг. 

"Такава военна демонстрация, която може да повлияе и да навреди на регионалния мир и стабилност, както и на трансграничните връзки, не показва отговорност и международната общност не гледа благосклонно на това", добавя още Хуанг.

Тайван строи първата си подводница

Тайван строи първата си подводница

Страната смята, че това е исторически момент

Взаимоотношенията значително се разпалиха, откакто Цай Инг-Уен, който оглавява Тайванската независима демократична прогресивна партия, спечели миналата година президентски избори. Китай подозира, че Цай иска да обяви официалната независимост на острова, което е пресичане на червена линия за Пекин. Цай коментира, че иска да поддържа мир с Китай, но ще защити сигурността на Тайван.

Тайван е добре оборудван с оръжия предимно от САЩ, но настоява за по-съвременно оборудване, за да се справи с това, което смята за нарастваща заплаха от Китай. Съединените щати са обвързани с договор да предоставят на острова средствата да се защити.

Снимка 328928

Източник: EPA/БГНЕС

Китай никога не е обявявал, че се отказва от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол.