Тайванската армия се подготвя за китайска инвазия, тъй като има опасения, че бъдещите политики на Доналд Тръмп към Китай могат да засегнат регионалната стабилност, пише "Гардиън".

Вчера Тайван започна двудневни военни учения, симулиращи атака от страна на китайската армия по 180-километровия Тайвански пролив, който разделя китайската територия от острова, където живеят 23 милиона души.

Снимка 273593

Източник: ЕПА

Въоръжените сили са съсредоточени в централната част на Тайван за ежегодни учения, които целят да изпитат бойната готовност на танковете, бойните хеликоптери и артилерията. Парашутисти, познати като екип "Могъщият дракон", също демонстрираха уменията си.

Говорител на военното министерство на Тайван отбелязва, че армията е предприела активни мерки за овладяване на ситуацията в Тайванския пролив и Южнокитайско море, за да защити населението. Представителят добави, че армия ще тренира 365 дни в годината.

Снимка 273589

Източник: ЕПА

Ученията са организирани само една седмица след преминаването на единствения самолетоносач на Китай през пролива, придружен от бойни кораби.

Китай предупреди Тръмп да не си играе с огъня относно Тайван

Китай предупреди Тръмп да не си играе с огъня относно Тайван

Щял да изостави спокойното и цивилизовано отношение

Самолетоносачът не плава в тайвански води, но навлезе в зона, покрита от въздушната отбрана на острова. Пекин целеше с маневрите показване на сила, което пък принуди Тайван да вдигне бойни самолети, за да следи преминаването на бойната група на Китай.

Китай "показва мускули" пред Тайван, който пък зове за спокойствие

Китай "показва мускули" пред Тайван, който пък зове за спокойствие

Единственият самолетоносач на Китай премина през Тайванския пролив

Припомняме, в края на миналата година Доналд Тръмп и лидерът на Тайван Цай Ингвен проведоха телефонен разговор, който разгневи Китай. Разговорът доведе до скандал между Вашингтон и Пекин, тъй като Тръмп на практика е нарушил политиката на САЩ в региона на Азия. През 1979 г. тогавашният държавен секретар възприема политиката на "Един Китай" и прекратява отношенията на високо ниво с Тайван. Тръмп намекна, че Вашингтон може да се откаже от дългогодишната си политика по отношение на Тайван.