Две влиятелни китайски официозни печатни издания предупредиха новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, че Пекин ще изостави спокойното и цивилизовано отношение и Тайван може да бъде принесен в жертва, ако продължава да провокира Пекин за автономния остров, след като встъпи в длъжност на 20 януари.

В интервю за "Уолстрийт джърнал" в петък Тръмп заяви, че политиката на "Единен Китай" ще бъде въпрос на договаряне. Китайското външно министерство отвърна обаче, че "Единен Китай" бил в основата на отношенията между Китай и САЩ и по този въпрос не се преговаря.

Китай плаши Тръмп с война, ако САЩ блокират достъпа до Южнокитайско море

Китай плаши Тръмп с война, ако САЩ блокират достъпа до Южнокитайско море

"Двете страни по-добре да се подготвят за военен сблъсък"

Тръпм предизвика прецедент през миналия месец, получавайки поздравително телефонно обаждане от тайванския президент Цай Ингвен, вбесявайки Пекин, който гледа на Тайван като част от Китай. Разговорът доведе до скандал между Вашингтон и Пекин, тъй като Тръмп на практика е нарушил политиката на САЩ в региона на Азия. През 1979 г. тогавашният държавен секретар възприема политиката на "Единен Китай" и прекратява отношенията на високо ниво с Тайван. Тръмп намекна, че Вашингтон може да се откаже от дългогодишната си политика по отношение на Тайван.

"Ако Тръмп е решен да използва този гамбит след встъпването си в длъжност, период на ожесточени и вредни отношения ще бъде неизбежен, като Пекин няма да има избор, освен да действа без да се съобразява с използваните средства", пише англоезичният официозен вестник China Daily.

Китай с предупреждение към Тръмп

Китай с предупреждение към Тръмп

Има само един Китай в света, Тайван е неотменна част от Китай

Изданието обвинява Тръмп, че си "играе с огъня".

Друг влиятелен китайски държавен вестник, The Global Times, в подобен дух подчертава, че Пекин ще предприеме "категорични ответни мерки" срещу опита на Тръмп да наруши принципа за "Единен Китай".

"Основната територия на Китай ще бъде подканена да ускори присъединяването на Тайван и безмилостно да се бори с онези, които се застъпват за независимостта на Тайван", се посочва в редакционна статия на изданието.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп "говори като новобранец", допълва вестникът, определяйки предполагаемо му използване на позицията на Америка за Тайван като разменна монета като "жалко".