Номинираният от Доналд Тръмп Джеф Сешънс за главен прокурор ще бъде изправен пред сериозни препятствия, когато се яви преди американските сенатори за изслушване, информира БиБиСи.

70-годишният сенатор от Алабама ще бъде разпитан по време на изслушване днес и утре.

Демократите в Сената ще го предизвикат с въпроси относно твърдата му позиция за имиграцията. Но те нямат властта да блокират номинацията му, тъй като републиканците контролират Сената.

70-годишният е твърдо против даване на гражданство на нелегални имигранти и подкрепя предложението на Доналд Тръмп за изграждане на стена по границата с Мексико. Сешънс беше един от първите републиканци, които подкрепиха милиардера и дори го съветваха по някои въпроси.

Всички номинации на Тръмп ще бъдат гласувани в Сената, където могат да бъдат одобрени с просто мнозинство. Но те не могат да бъдат потвърдени, докато Тръмп не встъпи в длъжност на 20 януари.

Първи Сешънс трябва да бъде разпитан от правната комисия към Сената днес и утре.

Политикът от Алабама е един от най-консервативните членове на горната камара.

През 1986 г. губи възможността да поеме федерален пост в съдебната система, след като правната комисия към Сената взела под внимание расистки изказвания от негова страна. Сешънс е бил обвинен, че е нарекъл чернокож помощник на главния прокурор на САЩ "момче" и го е предупредил да внимава как говори с "бели хора". Но 70-годишният отрича.

Роденият на 24 декември 1946 година в Алабама е член на Републиканската партия. Сешънс е прокурор в Алабама от 1981 до 1993 година. През 1994 година е главен прокурор в щата, през 1996 година влиза в Сената. Той е преизбран за сенатор през 2002, 2008 и 2014 година.