Администрацията на президента Барак Обама знае за честите контакти между съветника на Доналд Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин и руския посланик в САЩ.

Това разкри официален американски представител, цитиран от АП.

Флин дори е разговарял с посланика на Русия в САЩ в деня, когато Обама наложи нови санкции на Москва във връзка с хакерските атаки, добави източникът.

Необичайно е представители на новата администрация да поддържат контакти с чуждестранни правителства преди да бъде поето управлението. Но контактите на 29 декември - на този ден Обама наложи санкции, повдигат въпроси дали екипът на Тръмп е обсъждал руския отговор.

Владимир Путин реши да не предприема реципрочни мерки, след като американската администрация експулсира десетки руски дипломати.

Говорителят на преходния екип на магната Шон Спайсър заяви, че Флин и посланик Сергей Кисляк са разговаряли по телефона, въпреки че Спайсър поясни, че разговорът е станал на 28 декември.

Говорителят добави, че разговорът е бил около организирането на телефонен разговор между Тръмп и Владимир Путин, включително Флин и Кисляк са разменили информация кога да се проведе телефонното обаждане.

Първи "Вашингтон пост" съобщи, че съветникът на Тръмп се е свързал с посланика на Русия.

Обаче източникът на АП отбелязва, че двамата са били в контакт и други пъти.

Според Спайсър те са си разменили поздравителни съобщения около Коледа.

Не е ясно как американските официални представители са разбрали за контактите между двамата представители.

Кисляк е посланик на Русия в САЩ от 2008 година.