Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се очаква да посочи бившия сенатор от Индиана Дан Коутс за директор на националното разузнаване, пише "Вашингтон пост", позовавайки се на представител на преходния екип на милиардера.

Коутс, който се разглежда като традиционен републиканец, служи 16 години в Сената и беше посланик на САЩ в Германия (2001-2005) по време на управлението на Джордж У. Буш.

Изборът идва на фона на съмненията на милиардера, че разузнаването на САЩ има реални доказателства, че Русия извършила хакерски атаки на президентските избори на 8 ноември. Днес Тръмп трябва да получи класифицирания доклад на разузнаването с открития за намесата на Русия.

Коутс вероятно ще заеме доста скептична позиция към Москва. През 2014 година като част от отговора на Кремъл срещу санкциите на САЩ и ЕС заради действията си в Украйна, Коутс беше един от няколко членове на Конгреса, които получиха забрана да посещават Русия.

Разочарован съм, че няма да мога да отида на ваканция със семейството си в Сибир това лято. Чест е за мен да бъда включен в списъка, казал той.

Републиканецът беше разглеждан като "ястреб" по отношение на Русия в Сената.