Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и надигането на популистките лидери в Европа представлява голяма заплаха за човешките права.

Това алармира в годишния си световен доклад базираната в САЩ неправителствена организация "Хюман райтс уоч", информира Ройтерс.

Докладът от 687 страници прави преглед на спазването на човешките права в повече от 90 държави.

Тръмп и различни политици в Европа се стремят към властта чрез призиви, подстрекаващи към расизъм, ксенофобия, мизогиния и нативизъм, каза изпълнителният директор на организацията Кен Рот.

"Надигането на популизма представлява голяма заплаха за човешките права", добави той.

Всички те твърдят, че обществено приетите нарушения на човешките права са необходими, за да се осигурят работни места, да се избегне културна промяна и да се предотвратят терористични атаки. В действителност пренебрегването на човешките права предлага най-вероятния път към тирания, поясни Рот.

Тръмп ще положи клетва на 20 януари.

Ръководителят на неправителствената организация се позовава на предизборната кампания на американския милиардер и на успешната кампания за "Брекзит" като "живи примери" за политиките на нетолерантност.

В доклада също се критикуват руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин за преследването на дисиденти. Обвинява се и сирийският държавен глава Башар Асад за нарушаване на законите на войната с атаките срещу цивилни.

Рот отбелязва, че сме забравили демагогиите от миналото, подчертавайки, че гласоподавателите по света трябва да настояват за политики, които се основават на истина и ценности, уважаващи демокрацията.