Китай предупреди Доналд Тръмп, че няма шанс да сключи споразумение с Пекин за политическия статут на Тайван, пише "Гардиън".

Припомняме, в края на миналата година Доналд Тръмп и лидерът на Тайван Цай Ингвен проведоха телефонен разговор, който разгневи Китай. Разговорът доведе до скандал между Вашингтон и Пекин, тъй като Тръмп на практика е нарушил политиката на САЩ в региона на Азия. През 1979 г. тогавашният държавен секретар възприема политиката на "Един Китай" и прекратява отношенията на високо ниво с Тайван. Тръмп намекна, че Вашингтон може да се откаже от дългогодишната си политика по отношение на Тайван.

Външното министерство на азиатската страна отбеляза, че дългогодишната политика на "Един Китай" е политическата база на китайско-американските отношения.

Китай плаши Тръмп с война, ако САЩ блокират достъпа до Южнокитайско море

Китай плаши Тръмп с война, ако САЩ блокират достъпа до Южнокитайско море

"Двете страни по-добре да се подготвят за военен сблъсък"

В интервю за "Уолстрийт джърнъл" Тръмп заяви в събота, че всички варианти се разглеждат относно промяна в отношенията на Вашингтон с Китай.

Министерството на външните работи отговори на думите на милиардера, че той никога няма да успее да постигне споразумение за промяна на политиката на "Един Китай".

"Има само един Китай в света, Тайван е неотменна част от Китай и правителството на Република Китай е единственото легитимно правителство, което представлява Китай", изтъкна говорител на ведомството.

Представителят добави, че единственият начин за Тръмп да избегне "разстройване" на отношенията е да признае "изключително чувствителния" тайвански въпрос и да подходи към казуса "предпазливо и честно".