САЩ рискува "мащабна война" с Китай, ако те се опитат да блокират островите в Южнокитайско море, пишат китайски официозни издания, добавяйки, че ако неотдавнашните изявления се превърнат в политика, след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, "двете страни по-добре да се подготвят за военен сблъсък".

Китай спорно построи укрепления и изкуствени острови на цялата територия на Южнокитайско море. Рекс Тилърсън, номинацията на Тръмп за държавен секретар, заяви, че "достъпът до тези острови на Китай... няма да му бъде позволен".

Китай има териториални претенции към почти целия район, като обаче същите претенции имат и други пет югоизточни азиатски държави и Тайван.

Тилърсън не уточни как САЩ ще блокират достъпа, но експерти се съгласиха, че това може да бъде сторено само със значителна демонстрация на военна сила. Тилърсън оприличи изграждането на острови от страна Китай на анексирането на Крим от Русия.

"Тилърсън е по-добре да си научи урока за стратегиите за ядрена мощ, ако иска да принуди голяма ядрена сила да се изтегли от свои собствени територии", се подчертава в редакционна статия на официоза на Китайската комунистическа партия Global Times.

"Китай има достатъчно решителност и сила да гарантира, че неговите (на Тилърсън) предизвикателни нападки няма да успеят... Освен ако Вашингтон не планира да води мащабна война в Южнокитайско море, всякакви други подходи за предотвратяване на китайския достъп до островите ще бъдат глупави", се допълва в статията.

При управлението на Барак Обама САЩ запазиха неутралитет относно териториалните претенции в региона, като не признаха нито една претенция за суверенитет над дадени територии, но често се държаха предизвикателно спрямо Китай, изпращайки военни кораби в региона, контролиран от него, аргументирайки се със свободата на навигационните учения.