Президентът на Тайван Цай Ингвен даде началото на първия проект в страната за строителство на подводница на фона на растящите военни заплахи от Китай, съобщава "Франс прес".

През януари Китай използва единствения самолетоносач във военни учения до Тайванския проток. Миналата седмица Тайпе предупреди, че има по-голям риск Пекин да предприеме инвазия и се закани да засили отбраната.

Снимка 284522

Източник: ЕПА

Цай определи стартирането на плана за подводница като "исторически момент" по време на събитие в морска база в южния град Гаосюн.

Тя присъства на церемонията по подписването на споразумението за проекта между ВМС на страната, национален институт за технологии и корабостроителницата CSBC Corporation. Споразумението е за съвместно разработване на интегрирана бойна система.

Подводницата се очаква да бъде предоставена до 8 години и най-вероятно ще влезе окончателно на въоръжение до 10 г.

Според президента това е част от "автономна политика за отбрана".

Към момента ВМС на Тайван имат четири подводници, всички са закупени от чужбина, но само две могат да бъдат мобилизирани в случай на война. Другите две са построени в САЩ през 40-те години на XX век и предимно се използват за обучение.

По време на визитата си държавният глава се качи на подводница клас Zwaardvis, която е закупена от Холандия. Ингвен наблюдава симулация на изстрелване на торпедо от подводницата.