Япония ще придобие крилати ракети със среден обсег на действие, които ще бъдат изстрелвани от въздуха и които ще са способни да ударят Северна Корея, спорна покупка, която ще доведе до придобиването на най-далекобойните боеприпаси на страната, която се отказа от правото да води война, съобщава "Ройтерс".

Министърът на отбраната Ицунори Онодера не е направил препратка към Северна Корея, когато е споменал планираното придобиване на ракети, като е заявил, че новите ракети щели да бъдат за отбрана. Япония все още разчита на САЩ да удрят всякакви вражески бази.

КНДР беснее срещу "подстрекателите към война" САЩ и Южна Корея

КНДР беснее срещу "подстрекателите към война" САЩ и Южна Корея

Заради започващото съвместно военно учение между двете страни

"Ние планираме да представим ракетния комплекс, който ще бъде монтиран на изтребител F-35A и който може да бъде изстрелян извън обхвата на вражеските заплахи", коментира Онодера на народна пресконференция.

Япония също така очаква да монтира произведена от американската корпорация "Локхийд Мартин" ракетна система на своите изтребители F-15, уточни японският военен министър.

Обсегът на крилатите ракети е 500 километра, а на другата система е 1000 км.

Планът за закупуването на ракетите вероятно ще срещне съпротива от опозиционните партии в парламента, особено от политици, които са предпазливи относно смекчаването на отказа на Япония от правото да води война, залегнала в конституцията на страната, приета след края на Втората световна война.

Ала нарастващата заплаха, породена от севернокорейските балистични ракети, предизвика призиви от политици, включително Онодера, за засилване на военната мощ, която може да попречи на Северна Корея да предприеме атака.

Японските ракетни сили са ограничени до противовъздушни и противокорабни боеприпаси с обсег по-малък от 300 км.