Северна Корея разкритикува остро САЩ и Южна Корея като "подстрекатели към война" в навечерието на тяхното най-голямо съвместно военновъздушно учение в историята, подчертавайки, че това може да предизвика ядрена война, съобщава "Франс прес".

Коментарите от страна на КНДР дойдоха, след като съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Хърбърт Макмастър, предупреди за "нарастващата" възможност за война с бедната, но въоръжена с ядрени оръжия Северна Корея.

6 американски изтребителя F-22 пристигнаха за учения в Южна Корея

6 американски изтребителя F-22 пристигнаха за учения в Южна Корея

Толкова много изтребители F-22 не са прелитали над Южна Корея наведнъж никога

Петдневните военни учения под наслов "Бдителен ас", в които участие ще вземат около 230 бойни самолета, включително изтребители тип "стелт" F-22 Raptor, започват утре, пет дни след като КНДР изстреля тестово междуконтинентална балистична ракета, за която се смята, че е способна да удари континенталната част на САЩ, в ново предизвикателство към Тръмп от страна на севернокорейския вожд Ким Чен-ун.

Официозният печатен орган на управляващата Работническа партия разкритикува предстоящото военно учение.

"Това е открита, пълномащабна провокация срещу КНДР, която може да доведе до ядрена война във всеки момент", се изтъква в редакционна статия на официоза.

"Американските и южнокорейските подстрекатели към война ще бъдат добре посъветвани да имат предвид, че военното им учение, насочено срещу КНДР, ще бъде толкова глупаво, колкото акт, ускоряващ тяхното самоунищожение", се подчертава още в редакционния материал.

Статията беше публикувана ден, след като външното министерство на Пхенян обвини администрацията на Тръмп, че си "проси ядрена война", провеждайки "безразсъдни въздушни учения".

Макмастър посочи, че възможността за война със Северна Корея "нараства с всеки изминал всеки ден".