Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за опасност от сляпо и неусетно приближаване към война коментирайки, че решенията на Съвета за сигурност относно ядрените и ракетните програми на Северна Корея трябва да бъдат изцяло изпълнени от Пхенян и другите страни, съобщава "Ройтерс".

Гутериш направи своя коментар след среща в Токио с японския премиер Шиндзо Абе само дни, след като американският държавен секретар Рекс  Тилърсън предложи да започне преки преговори със Северна Корея без предварителни условия.

Северна Корея е открита за директни преговори със САЩ, съобщи Лавров на Тилърсън

Северна Корея е открита за директни преговори със САЩ, съобщи Лавров на Тилърсън

Двамата се срещнаха във Виена в рамките на конференция

Белият дом съобщи, че не могат да се водят преговори със Северна Корея, докато не подобри поведението си. Белият дом отказва да съобщи дали президентът Тръмп одобрява уверението на Тилърсън.

"Много ясно е, че резолюциите на Съвета за сигурност трябва да бъдат изцяло изпълнени преди всичко от Северна Корея, но и от всички други страни, чиято роля е от решаващо значение за постигане на резултат, към който всички ние се стремим, а именно - без ядрено оръжия на Корейския полуостров", коментира Гутериш.

Той добави, че единството на Съвета за сигурност е жизненоважно, "за да се даде възможност за дипломатически ангажимент", което би позволило да се осъществи това разоръжаване.

"Най-лошият възможен сценарий, който може да се случи, е всички ние сляпо да се окажем във война, която може да има много драматични последствия", добави Гутериш.

Пхенян иска да е супер ядрена сила

Пхенян иска да е супер ядрена сила

САЩ изключваха възможността да преговарят

Япония от своя страна счита, че сега е моментът да се продължи с оказване на максимален натиск върху Пхенян, а не да се започват разговори за ракетните и ядрените програми на КНДР. Китай и Русия обаче приветстваха уверението на Тилърсън.

"Ние напълно се съгласихме, че ядреното разоръжаване на Корейския полуостров е абсолютно необходимо за мира и стабилността на региона", коментира Абе след срещата с Гутериш.

Секретарят на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман, който посети Пхенян миналата седмица коментира, че високопоставени представители на Северна Корея не предлагат какъвто и да е ангажимент за разговори, но смята, че е оставил "отворена врата".

Фелтман, който е бивш високопоставен представител на САЩ, е най-високопоставеният служител на ООН, който посещава Северна Корея от 2012 г. 

ООН изпрати топ дипломат в КНДР

ООН изпрати топ дипломат в КНДР

Необичаното посещение на Джефри Фелтман ще продължи до петък