Северна Корея е открита за директни преговори със САЩ.

Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров по време на разговори с американския държавен секретар Рекс Тилърсън, пише "Гардиън".

Двамата се срещнаха във Виена в рамките на конференция на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Няма отговор от страна на Тилърсън, но официалната позиция на департамента е, че Северна Корея ще трябва да покаже, че е сериозна по въпроса да се откаже от ядрения си арсенал като част от всеобхватно споразумение преди да започне диалог.

Ние знаем, че Северна Корея преди всичко иска разговори със САЩ относно гаранции за сигурността си. Ние сме готови да подкрепим това, готови сме да уредим такива преговори, каза Лавров във Виена. Нашите американски колеги, включително Рекс Тилърсън, чуха това, добави той.

Говорител на Държавния департамент заяви, че няма да има директни преговори с КНДР, докато тоталитарният режим не изрази готовност за ядрено разоръжаване.

В същото време топ представител на ООН се срещна с външния министър на КНДР в Пхенян. Визитата на Джефри Фелтман - заместник генерален секретар по политическите дела на ООН, е първото посещение на топ представител на ООН в КНДР за последните 6 г.

Фелтман е американец и бивш дипломат на САЩ, но Държавният департамент подчерта, че той не носи послание от Вашингтон.

ООН изпрати топ дипломат в КНДР

ООН изпрати топ дипломат в КНДР

Необичаното посещение на Джефри Фелтман ще продължи до петък