Китай призова САЩ да се откажат от манталитета си от "Студената война", след като Вашингтон огласи новата си ядрена доктрина в петък, съобщава БиБиСи.

"Държавата, която притежава най-големия ядрен арсенал в света, трябва да поеме инициативата да следва тенденцията, вместо да се противопоставя", заяви министерството на отбраната на Китай. В доктрината си САЩ определят Китай, Русия, Северна Корея и Иран като потенциални заплахи.

Оръжията под 20 килотона които искат да създадат не са толкова мощни, но все още са достатъчно опустошителни. Китай заявява, че "твърдо" се противопостави на новия прочит на Пентагона за американската ядрена политика.

Министерството на отбраната в Пекин коментира, че Вашингтон си играе с ядрена заплаха от страна на Китай, като добавя, че китайската политика е отбранителна по своята същност.

"Надяваме се, че Съединените щати ще спрат с манталитета си от Студената война, ще поемат сериозно своите специални отговорности за разоръжаване, ще разберат правилно стратегическите намерения на Китай и обективно ще гледат на националната отбрана и на военната подготовка на Китай", коментира Китай.

В своята доктрина, САЩ обвиняват Китай в "разширяване на вече значителните им ядрени сили", но Китай защити политиката си днес, заявявайки, че "решително ще се придържа към мирното развитие и ще провежда национална отбранителна политика, която е отбранителна по своята същност".

Русия също осъди публикувания в петък документ. Руското министерство на външните работи обвини САЩ в подстрекаване към война и предприемат "необходими мерки", за да гарантират руската сигурност.

"Още на първо първо четене се вижда конфронтационният и антируският характер на този документ", съобщава изявление на Руската федерация. Външният министър Сергей Лавров изрази "дълбоко разочарование" от плана.

Русия, ядрената доктрина на САЩ и Студената война

Русия, ядрената доктрина на САЩ и Студената война

Ядрена заплаха за САЩ и техните съюзници са и Китай, Иран и Северна Корея

Иран също обвинява САЩ в заплахи към Русия, съобщава "Ройтерс".

"Американците безсрамно заплашват Русия с ново атомно оръжие", заяви в реч президентът на Иран Хасан Рухани.

"Същите хора, които предполагаемо вярват, че използването на оръжия за масово унищожение е престъпление срещу човечеството ... говорят за нови оръжия, които да заплашват или използват срещу съперници", коментира Рухани.

Външният министър Мохамед Джавад Зариф предупреждава, че документът за политиката на САЩ поставя риск, който "приближава човечеството до унищожение".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп убива ядрената сделка на Иран със световните сили и от това произтича също толкова опасна несправедливост, допълва Зариф.